Konec tištěných letáků! Známé obchody na Slovensku chtějí šetřit papírem. ANKETA

Obchodní řetězec Tesco ohlásil na Slovensku revoluční novinku. Po více než 20 letech končí s papírovými letáky, informoval portál TVnoviny.sk. Akční nabídka už bude dostupná pouze on-line.

"Od ledna končíme s distribucí letáku ve fyzické podobě do domácností, což přinese ročně úsporu 1 700 tun papíru. Zákazníky chceme motivovat, aby se zaregistrovali v naší Clubcard aplikaci, která jim pomůže odemknout výhodné nabídky ušité jim na míru," řekla portálu marketingová ředitelka Tesca na Slovensku Diana Golanová.

[chooze:article;value:482499]

Jen o pár dní později ohlásil podobný krok také slovenský Lidl. Ten už nebude akční letáky vkládat do vybraných deníků a týdeníků. Úspora by měla činit 1 500 tun ročně.

"Leták je naším nejsilnějším komunikačním nástrojem se zákazníky. Ještě důležitější je však otázka, v jakém stavu zanecháme životní prostředí pro další generace. Proto jsme se už před několika lety rozhodli strategicky snižovat počet tištěných letáků i jejich rozměr. Věříme, že to je správné rozhodnutí, a doufáme, že nás budou následovat i další řetězce," sdělil portálu Martin Nagy, který je zodpovědný za nákup a marketing Lidlu na Slovensku.

Řetězec před několika lety zmenšil formát a potom zrušil distribuci tištěných letáků ve třetině regionů v zemi. V současné době však už žádný člověk na Slovensku ve své schránce akční nabídku nenajde.

V Česku se podobné kroky neplánují

Redakce TN.cz proto oslovila některé známé obchodní řetězce v Česku. Přestože se také snaží zavádět různá úsporná opatření a využívání papíru redukovat, podobně razantní krok jako na Slovensku neplánují. Tesco se však k situaci zatím nevyjádřilo.

Lidl

Český Lidl považuje letáky pro propagaci zboží za velmi důležité. "Využíváme samozřejmě i ostatní kanály. Televizní, rozhlasová reklama ani POS (veškeré reklamní materiály v prodejně, pozn. red.) však neposkytují takový prostor. Letáky jsou tak jedním ze stěžejních nosičů našich prodejen. V digitální podobě jsou dostupné i na našich webových stránkách, zákazníci mohou využívat newsletter zasílaný e-mailem nebo aplikace Lidl a Lidl Plus," uvedl mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Podle Mylera jsou tištěné letáky mezi zákazníky nejpopulárnější. "Jejich zrušení v dohledné době neplánujeme," uzavřel.

[chooze:poll;value:527c5417ff5111473a4d6be6c832fba841f8bc2e;layout:tn_nova]

Albert

Zákazníci Albertu se mohou na akční nabídku podívat jak v tištěném letáku, tak na internetu v aplikaci. "Samozřejmě jsme rádi, pokud lidé využívají elektronickou formu, protože to znamená úsporu papíru. K podobnému kroku se ale nechystáme," informoval mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Billa

Ani Billa neplánuje konec papírových letáků. "Akční položky komunikuje Billa prostřednictvím svých letáků jak v tištěné, tak elektronické podobě. Přechod na plně digitalizovanou formu komunikace v současné době nezvažujeme," uvedla mluvčí Billy Dana Bratánková.

Kaufland

Také podle Kauflandu jsou letáky oblíbené. "Zákazníci jsou zvyklí si doma vybrat ať už místo nákupu, tak i sortiment, který je zajímá. Mohou si svůj nákup doma naplánovat a promyslet. V samotném obchodě je potom jejich nákup jednodušší a rychlejší," sdělila mluvčí Kauflandu Renata Maierlová.

"Lidé mohou využívat jak tištěnou formu letáku, tak elektronickou podobu v newsletteru nebo v aplikaci Kaufland," dodala Maierlová.

Penny Market

"V současné době je pro náš diskontní řetězec leták stále významným komunikačním nástrojem směrem k našim zákazníkům, který je pro ně samotné důležitý, když je zdrojem informací o cenách na trhu, a to zvláště v souvislosti s aktuální ekonomickou situací. Proto o tomto kroku nyní neuvažujeme," přidal se mluvčí obchodu Tomáš Kubík.

Zákazníci naletěli internetovému obchodu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.