Konec trestům za inzerát na asistentku? Podle soudu to není diskriminace

Krajský soud v Ostravě zrušil pokutu pro Českou lékařskou komoru, kterou od inspektorátu práce dostala za to, že v inzerátu hledala asistentku. Částku 15 tisíc korun měla zaplatit konkrétně za to, že v něm použila právě slovo asistentka, tedy ženský tvar profese namísto genderově neutrálního označení. Prý šlo o diskriminaci mužů. Komora se ale obrátila na krajský soud, který se jí zastal.

"Pobočka v Olomouci zrušila pokutu uloženou inspektorátem práce, neboť rozhodnutí považovala za příliš formalistické. Jednání nebylo diskriminačním přestupkem, vzniklo chybou vzniklou historickým vnímáním jednotlivých profesí," řekl soudce ostravského krajského soudu Igor Krajdl.

"Máme z tohoto rozhodnutí radost. Uvidíme, jak se k tomu postaví soudy vyšší instance," uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Rozsudek ještě není pravomocný, inspektorát práce podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

[chooze:article;value:511177]

"Náš právní názor nebo výklad toho zákona je jiný, než zastává krajský soud. Jakmile Nejvyšší správní soud rozhodne, tak podle toho rozhodnutí upravíme naši kontrolní činnost," sdělil mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

V případě, že by Nejvyšší správní soud rozsudek nezpochybnil, by šlo o zlomový moment. I když odborníci jsou zatím opatrní. Rozvolnění by se totiž zřejmě netýkalo plošně všech profesí. "Krajský soud rovnou i uvedl, že je potřeba vycházet z toho, zda se jedná o profesi, kterou typicky vykonávaly ženy," vysvětlil advokát David Borovec.

I pokud by ale šlo jen o případ asistentek, rozhodnutí soudu by ulehčilo práci řadě zaměstnavatelů. Slovo "asistentka" se totiž i přesto, že za něj stále hrozí vysoká pokuta, v inzerátech hojně objevuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.