Konec vakcíny od AstraZenecy proti covidu. Rychle mizí z celého světa

Společnost AstraZeneca započala proces ukončení dostupnosti své vakcíny Vaxzevria proti koronaviru. Oficiální důvodem má být dostatek modernějších vakcín, které jsou účinné na nové mutace viru. To mělo způsobit pokles poptávky po vakcíně Vaxzevria, uvedl deník The Guardian.

"Podle nezávislých odhadů bylo jen v prvním roce používání vakcíny zachráněno více než 6,5 milionu životů a celosvětově byly dodány více než 3 miliardy dávek," uvedla firma v prohlášení.

[chooze:article;value:552770]

​"Naše úsilí bylo uznáno vládami po celém světě a je všeobecně považováno za klíčovou součást ukončení globální pandemie. Nyní budeme spolupracovat s regulačními orgány a našimi partnery, abychom se sjednotili na jasné cestě vpřed, abychom uzavřeli tuto kapitolu," dodala společnost.

Ze světa mizela už dřív

Už v úterý 7. května Evropská léková agentura vydala oznámení o tom, že vstoupilo v platnost odebrání registrace vakcíny. O to společnost AstraZeneca v rámci EU sama požádala už v březnu. Již dříve přestaly vakcínu využívat například v Austrálii, kde nebyla dostupná od března 2023.

Evropská komise uvedla, že není neobvyklé, že společnosti žádají o odebrání registrace léčivých přípravků nebo vakcín z komerčních důvodů. "Rozhodnutí není založeno na pochybnostech o bezpečnosti nebo účinnosti vakcíny," uvedla komise v prohlášení.

Vakcína od společnost AstraZeneca se podávala dospělým osobám ve dvou dávkách. Již v minulosti experti upozorňovali na některé vedlejší účinky vakcíny. Podle nových studií by mohlo existovat také riziko trombózy s trombocytopenií (TTS). Jde o vzácný syndrom, který se objevil u dvou až tří osob ze sta tisíc očkovaných vakcínou Vaxzevria. Problém připustila i sama společnost AstraZeneca, uvedl deník The Telegraph.

Podívejte se, jaké problémy týkající se vakcíny od AstraZenecy zmiňovali experti již v roce 2021:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.