Konec války na Ukrajině je v nedohlednu, Rusové změnili taktiku

Bachmut je místem, kde se v posledních dnech intenzivně bojuje. Podle britských úřadů se očekává nová ofenziva u Vuhledaru. Ruský agresor se má soustředit i na města, jako jsou Kupjansk, Lyman, Avdijivka a Šachtarsk.

"Přichází nám období, kdy ta půda na Ukrajině měkne, kdy jakékoliv pozemní operace budou poměrně obtížné, a já sám očekávám nějaké větší vojenské akce až někdy v květnu. Do té doby to bude vyčerpávající opotřebovací válka vzájemného ostřelování," říká bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:490347]

​Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) dnes vidíme statické boje na frontové linii, které téměř připomínají bitvy první světové války. "Obě strany kumulují síly na nějaké rozsáhlejší operace," říká ministr.

Ruské vedení zřejmě, jak informuje britské ministerstvo obrany, usiluje o dlouhodobou operaci. A sází na to, že ruská převaha velikostí populace a zdrojů nakonec Ukrajinu vyčerpá. Britské úřady zároveň dodávají, že cíl Ruska na Ukrajině zůstává stejný. Moskva chce svého souseda ovládnout.

Svou prognózu má i bezpečnostní analytik Michal Smetana. "Můžeme očekávat další ruský tlak, snahu nějakým způsobem degradovat ukrajinské schopnosti, aby Kyjev utržil ztráty. Ať už se to týká té luhanské a charkovské oblasti na severovýchodě nebo té doněcké, kde nejvýznamnějším symbolem je to město Bachmut," uvádí Smetana.

Podle některých expertů je konec války zatím v nedohlednu. Neočekávají, že by se konflikt uzavřel v několika měsících. Naopak předpokládají, že válka potrvá další roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.