Konec všech dotací a změny Green Dealu. Politici mají jasné plány

[chooze:gallery;value:36072]

​Ochrana klimatu je v Evropské unii velkým tématem a právě k ní má sloužit nová Zelená dohoda neboli Green Deal. Její cílem je, aby se Evropa do roku 2050 stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Některé její body ale budí velké vášně a dokonce vyhnaly do ulic zemědělce napříč Evropou. Nejen o těchto bodech ve studiu TN Live debatovalo celkem osm kandidátů politických stran, hnutí a koalic, kteří řekli své plány na řešení těchto problémů. 

Podle Veroniky Vrecionové je rozumná ochrana životního prostředí velmi důležitá. Vadí jí ale současné provedení Green Dealu. "Pevně doufám, že příští složení Evropského parlamentu bude takové, že se budeme moci k jednotlivým bodům vrátit a revidovat je," řekla zástupkyně koalice SPOLU. Změny by chtěli i Piráti. "Současnému řešení kriticky chybí investice do moderní ekonomiky. Chybí nám investice do konkrétních projektů," řekl Mikuláš Peksa. Zmínil například projekty týkající se čistého ovzduší.

[chooze:article;value:558038]

​"Green Deal jako takový potřebujeme. Potřebujeme reagovat na změny klimatu," souhlasí také Ondřej Knotek za hnutí ANO. Varoval ale před zbrklými kroky, kterými Evropa nedbá na situaci ve zbytku světa jako je Asie nebo Amerika, kde se na ochranu klimatu tolik nedbá. Ivan David z SPD zase varoval před fanatismem a ideologismem ."Je třeba se klimatickým změnám přizpůsobovat a ne hledat nějaké cesty fanatismu a ideologismu," řekl. 

Ekonomické aspekty

Politici opakovaně zdůrazňovali také ekonomické aspekty ochrany klimatu. Je podle nich důležité brát ohledy na lidi. "Musíme ochránit domácnosti před energetickou chudobou," varovala Lenka Desatová za SOCDEM. Zmínila především seniory, kteří nemají dostatek peněz na zateplení a podobné věci.

"Hospodářská politika byla postavena tak, že na prvním místě byl člověk a rostly jsme. Nyní je na prvním místě klima a máme tu nerůst. Ochrana životního prostředí se musí vzít úplně jinak a musíme vzít v potaz do jaké míry si můžeme dovolit chránit přírodu," řekl Vladimír Pikora z koalice stran Přísaha a Motoristé sobě.

Dotace a zemědělci

Řeč přišla také na protesty zemědělců napříč Evropou, které souvisí s dotacemi do zemědělství. "My zemědělci jsme pro, aby se zrušili dotace. Všem a všechny. Pak se ukáže, kdo a za kolik to vyrobí," řekl Zdeněk Jandejsek z koalice STAČILO!. Souhlasí s ním i koalice stran Přísaha a Motoristé sobě. "Dotace do tržní ekonomiky nepatří. Měly by se zrušit. Ve středu má být spotřebitel a trh a ten si určí, co chce kupovat a co nechce," uvedl Pikora.

Systém dotací by výrazně změnila i Veronika Vrecionová. "Myslím si, že dotace do budoucna nebudou na výrobu. Ale měly by to být jakési kompenzace za to, co od zemědělců společnost chce a není to ekonomicky výhodné. Právě z hlediska ochrany přírody," navrhuje zástupkyně koalice SPOLU. S tím souhlasí i hnutí STAN. "Myslím si, že v tuto chvíli bychom se měli zaměřovat na to, když se někdo chová udržitelně," řekl Adam Holub.

​Na TN Live proběhly v minulých týdnech ještě dvě zajímavé debaty. První se věnovala tématu bezpečnosti a najdete ji zde na TN.cz a druhá se týkala nového českého eurokomisaře a jeho práce, tuto debatu najdete zde na TN.cz.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz. 

Podívejte se na reportáž o debatě osmice politiků před evropskými volbami v pořadu Naše Evropa (31/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.