Konec zdražování, oznámil Fiala. Inflace výrazně klesla na 2,3 procenta

​"Potvrzuje se to, co jsem občanům slíbil ve vánočním projevu, že ekonomická situace lidí i firem se bude zlepšovat. To se potvrzuje na číslech lednové inflace, která je na výši 2,3 procent. Je to skutečně dobrá zpráva," prohlásil premiér Petr Fiala na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle Českého statistického úřadu je hodnota lednové meziroční inflace nejnižší za poslední roky. "Je to nejnižší hodnota od března 2021. Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

[chooze:article;value:540695]

​"Znamená to konec dvouletého zdražování, toho stresu, kterému byli vystaveni čeští občané i firmy, znamená to konec nejistotě z budoucnosti, konec zdražování. Vidíme to i na konkrétních položkách, tak jak se teď ukazují při hodnocení inflace. Připomenu jenom tolik diskutované ceny potravin, potraviny meziročně zlevnily o téměř čtyři procenta," přiblížil Fiala.

Nízká inflace také znamená, že se letos zlevní úvěry, to pomůže lidem i firmám a vůbec celé ekonomice, řekl dále Fiala. "Očekáváme, a je na tom shoda expertů, růst reálných mezd, tedy to, co lidé pocítí přímo na svých rozpočtech. Nebylo to jednoduché, cesta k takto nízké inflaci. Společně jsme to ale zvládli a chtěl bych poděkovat všem, kdo sde na tom podíleli," prohlásil premiér.

Podle Fialy je nižší růst inflace zásluhou také vlády. Opatření v posledních letech označil za nepopulární, ale nutná. "Opatření na straně vlády byla hlavně ozdravení veřejných financí. Hned v roce 2022 jsme seškrtali výdaje státního rozpočtu skoro o 100 miliard korun. Především to byl konsolidační balíček, který snižuje zbytečné výdaje, ale i DPH na některé klíčové položky, třeba potraviny," vyjmenoval. Pomalejší růst inflace přičítá Fiala rovněž snížení cen energií a vytrvalejšímu tlaku vlády na dodavatelské řetězce.

Podle pondělní zprávy CCS ale rostou ceny pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. Podle údajů z konce minulého týdne ceny nafty nepřetržitě stoupají už od ledna, tehdy se za litr průměrně platilo 36,01 koruny, aktuální hodnota je 37,35 koruny. Ceny Naturalu stoupají už od posledního loňského týdne, za tu dobu vzrostly na litru o 1,59 koruny na 37,28 koruny.

Jak nižší inflaci pocítí lidé v Česku

Díky nízké inflaci lze podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka očekávat, že Česká národní banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. "To pomůže nastartovat českou ekonomiku. Při snižování úrokových sazeb však může docházet k oslabování kurzu koruny. V takovém případě by mohlo docházet k navyšování cen dovážených produktů," srovnal.

Křeček také popsal, jak klesají některé ceny: "V lednu 2024 došlo k meziročnímu růstu ceny elektřiny o 13,3 procenta. O měsíc dříve však tento růst na základě efektu úsporného tarifu dosahoval úrovně 142,4 procenta. Ceny zemního plynu meziročně klesly o 6,5 procenta. U potravin došlo například k poklesu cen mouky o 23,6 procenta, masa o 6,6 procenta, jogurtů o 7,6 procenta, cukru o 21,9 procenta či sýrů a tvarohů o 9,7 procenta."

Ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler poznamenal, že růst inflace je nižší, než očekávala ČNB. "Ceny služeb rostly meziměsíčně v lednu o 1,3 % (před rokem o 1,9 %, v roce 2022 o 2,2 %), zatímco dlouhodobý průměr let 2010-2020 činí 1 %, ceny zboží pak o 1,7 % (v loňském lednu to bylo 8,7 % a v r. 22 o 5,9), průměr let 2010-2020 činí 0,8 %," popsal Seidler.

Seidler si ale na rozdíl od Fialy nemyslí, že by ČNB výrazněji zrychlovala tempo snižování úrokových sazeb. "Je to zejména z důvodu oslabující koruny. Ta se dnes z důvodu nižší inflace podívala k hranici 25,5 Kč za euro. Tento faktor bude ochotu ČNB rychleji snižovat úrokové sazby brzdit. V tomto duchu se také krátce po zveřejnění nižší inflace vyjádřil i guvernér Michl, který zopakoval, že bankovní rada bude dále snižovat sazby opatrně," uvedl ve čtvrtek.

ČBA na základě dat ČSÚ připravila i dvě přehledné tabulky k inflaci:

​Ekonom Vít Hradil se vyjádřil k meziročnímu růstu inflace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.