Konec zimního času a velké změny pro řidiče. Přehled, co bude od března jinak

Změny pro řidiče

Dálniční známky se od března změní. Nově bude možné si zaplatit jednodenní dálniční známku, její cena bude 200 korun, desetidenní bude stát 270 korun a měsíční pak 430 korun. Roční poplatek vyjde od března majitele aut na 2 300 korun. "Zvýšení odpovídá inflaci za deset let, tedy za dobu, kdy se cena nezvyšovala," řekl šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS).

Vozy s pohonem na biometan nebo zemní plyn budou od 1. března platit cenu známek se současnou slevou 50 procent. Pro hybridní automobily bude platit sleva 75procentní, což znamená roční kupon za 570 korun, třicetidenní za 100 korun, desetidenní za 60 korun a jednodenní za 50 korun. Elektromobily a vozy s vodíkovým pohonem jsou stále osvobozeny od poplatků.

Od 1. března nabývá účinnosti novela zákona o pozemních komunikacích. Ta umožňuje zvýšit sazby mýta zavedením tzv. čtvrté složky mýta jako poplatku za znečištění produkcí CO2 u vozidel podléhajících zpoplatnění. Více podrobností si mohou řidiči najít zde.

V Brně od 1. března už řidiči nenajdou za stěrači lístečky za pokuty. Pokud strážníci řidiče nezastihnou u dopravního přestupku na místě, doručí mu prostřednictvím poštovní nebo datové schránky výzvu k uhrazení částky.  

​​Změna času

V březnu se mění zimní čas na letní, letos je to 31. března. Hodiny se posunou v noci na neděli ve dvě ráno na třetí hodinu. Letní čas potrvá do poslední neděle v říjnu, kdy se opět mění na zimní.

Střídání zimního a letního času bude pokračovat nejméně do roku 2025. Změny času měly skončit v zemích Evropské unie původně už v roce 2019, naposledy pak v roce 2021, členské státy se ovšem na jednotném čase nedohodly. Střídání času se původně zavedlo kvůli úspoře elektrické energie a přínosu pro hospodářství.

Podle nedávného průzkumu společnosti STEM/MARK Češi změny letního a zimního času nechtějí a po celý rok by hlavně ti starší zanechali jen jeden. U většiny populace vyhrává letní čas, pro který je 40 % lidí, přičemž zhruba třetině na tom nezáleží. Je však zřejmé, že v Česku toto téma představuje zásadní generační rozkol.

[chooze:article;value:527983]

​Volby do zastupitelstev

V sobotu 23. března se v některých obcích budou konat nové volby do zastupitelstev. Budou pouze jednodenní, lidé mohou přijít k urnám mezi 7. a 22. hodinou. Volit půjdou lidé v Čermákovicích na Znojemsku, v obci Číměř na Třebíčsku, volební místnosti otevřou také obce Kamenná Horka v okrese Svitavy, Libochovany v okrese Litoměřice, Píšťany rovněž v okrese Litoměřice, dále obce Skály v okrese Strakonice a Vysoký Újezd na Berounsku.

Obchody na Velikonoce

Velikonoce jsou pohyblivý svátek a tento rok připadly už na konec března. Prodloužený víkend začne na Velký pátek, který připadá na 29. března. Ten den budou obchody otevřené podle běžné otevírací doby. Je dobré si nakoupit právě v pátek, na Velikonoční pondělí, tedy 1. dubna, budou prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené.   

​Prázdniny

Jarní prázdniny letos končí v polovině března, poslední turnus proběhne od 11. do 17. března. Další volné dny si děti užijí přes Velikonoce, a to ve čtvrtek 28. března. Od chvíle, kdy je Velký pátek státním svátkem, jsou formálně jen jednodenní. Do školy se pak žáci vrátí v úterý 2. dubna.

Změny jízdních řádů

Od neděle 3. března, kdy je celostátní termín změn, upravuje jízdní řády všech tramvajových a vybraných autobusových linek Dopravní podnik Ostrava (DPO). Trasy se navíc mění i kvůli rekonstrukcím několika ulic ve městě. Podrobnosti ke změnám zde.  

[chooze:article;value:534668]

Kvůli modernizaci trati v úseku Praha-Bubny – Praha-Dejvice (mimo) bude od 12. března až do odvolání přerušen provoz vlaků mezi stanicemi Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice, informují stránky Pražské integrované dopravy.

V Jihomoravském kraji jsou od 1. března předplatné jízdenky (tedy měsíční, čtvrtletní a roční jízdenky) prodávány výhradně v elektronické podobě. Cestující nemá žádný papírový lístek, kterým by se při jízdě prokazoval, ale předkládá elektronický nosič – bankovní kartu nebo nebankovní nosič, k nimž je v centrálním systému KORDIS JMK přiřazena jízdenka. V případě bankovních karet je možné mít jízdenku přiřazenou k fyzické plastové kartě nebo v mobilu či hodinkách. Podrobnosti si přečtěte zde

Změn dozná i veřejná doprava v Libereckém kraji, kde se počínaje 1. březnem změní několik jízdních řádů. Přehled změn najdou cestující zde

V Hradci Králové dojde od 1. března k úpravě cenových tarifů jízdného MHD, a to u vybraných položek. Například cena jednorázové nepřestupní papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, přestupní jízdenka koupená prostřednictvím SMS zprávy zdraží z 25 na 30 korun, naopak jízdenka zakoupená přímo u řidiče zůstává na 30 korunách, ale prodlužuje se její platnost na 60 minut, více na webových stránkách královéhradeckého dopravního podniku.

Psycholožka Jarolímková radí, jak čelit jarní únavě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.