Konec známek ve školách? Ministerstvo chystá změnu pro nižší ročníky. ANKETA

Ministerstvo plánuje zavést změnu hodnocení v nižších ročnících základních škol v průběhu let 2024 až 2027. Děti by se díky tomu nemusely školy tolik obávat.

"Obecně každý pedagog řekne, že známky jsou poměrně škodlivá věc, která negativně působí na psychiku dětí," vysvětlil ve Snídani ředitel Odboru základního vzdělávání a mládeže MŠMT Michal Černý.

[chooze:article;value:487141]

Upozornil, že motivace je důležitá, avšak především u starších dětí. "Každý učitel v praxi řekne, že se bez známek neobejde. Protože je to jako motivace, která děti vede k tomu, aby se snažily. Hlavně v pubertě je nezbytná," popsal Černý.

Jiná situace je však podle pedagogů u mladších žáků. "Malé děti přichází do školy namotivované. Jdou tam proto, aby něco uměly. A těší se na to. Tyhle děti známky nepotřebují," doplnil Černý s tím, že z pohledu resortu nemají známky u malých dětí smysl, a proto je potřeba je zrušit.

Řada škol už nyní své studenty neznámkuje a zpravidla jim učitelé píší hodnocení. Podle ministerstva je však takové slovní hodnocení velmi náročné. "Ne každý učitel ho dokáže dobře napsat. Chce to dobré proškolení. Ale i to je náročné po mnoha stránkách," přiblížil Černý.

[chooze:poll;value:b32c24a8fe067e4622a4bad8cdcc09661fac4571;layout:tn_nova]

Je proto nutné přijít s jednoduchým řešením. "Chceme známky nahradit hodnocením, které nebude o moc složitější, než byly známky. Plánujeme jít cestou kriteriálního hodnocení. Bude to vylepšená náhrada známek, kde učitelé v jednoduchých tabulkách budou zaznamenávat to, jak a čeho děti dosahují. Třeba v matematice by to mohlo být 'rýsuje přesně a čistě'. Předmět bude rozparcelovaný na několik kritérií," vysvětlil Černý.

Resort navíc plánuje zrušit známky nejen na vysvědčení, hodnocení by žáci dostávali i v průběhu školního roku. "Naším úkolem je dát učitelům nástroje a připravit jim školení, aby se tak naučili hodnotit," dodal Černý.

"V této chvíli chceme jít mírnou cestou v mezích zákona a víme ze zkušenosti, že v mnoha školách v ČR už to je v nižších ročnících přirozené. Chceme ale, aby se školy dobrovolně rozhodovaly, zda známky třeba nahradí i ve vyšších ročnících. Teď nemáme v plánu vysloveně nařizovat zrušení známek," uzavřel Černý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.