Konečně. Republikáni si po čtyřech dnech dokázali zvolit šéfa Sněmovny

McCarthy dostal 216 hlasů, demokratický protikandidát Hakeem Jeffries 212, šest republikánů nehlasovalo ani pro jednoho. Vítěz ve funkci nahradí demokratku Nancy Pelosiovou. Republikáni získali po listopadových volbách 222 křesel oproti 212 křeslům demokratů.

Poslednímu hlasování předcházelo drama, když ve 14. kole chyběl McCarthymu jediný hlas. Připravil ho o něj spolustraník, floridský kongresman Matt Gaetz, který hlasoval jako poslední a patří ke stranickým rebelům.

Poté vypukla mezi republikány bouřlivá výměna názorů. Podle CNN telefonoval Gaetzovi a dalšímu z rebelů Andymu Biggsovi exprezident Donald Trump a řekl jim, aby svou vzpouru "zabalili". Republikáni vzápětí hlasovali proti odložení schůze na pondělí a začalo 15. kolo. Schůze tou dobou trvala už přes 12 hodin.

[chooze:article;value:482536]

​Hlasování muselo pokračovat tak dlouho, než si kongresmani svého šéfa zvolili. Hlasovalo se jednotlivě vyslovením jména. McCarthy si nakonec získal na svou stranu potřebnou většinu ze 20 rebelujících republikánů. Vesměs jde o novou generaci konzervativních politiků hlásících se k tvrdé linii Donalda Trumpa. McCarthy podle nich není k prosazování konzervativních hodnot a k boji s demokraty dostatečně silný. Kompromis v podobě ústupků však znamená oslabení pozice McCarthyho a zvýšení vlivu konzervativců na rozhodování Sněmovny, uvedla BBC.

Sněmovna by bez zvolení předsedy nemohla začít fungovat. Ten je navíc de facto třetím nejvyšším americkým představitelem po prezidentovi a viceprezidentce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.