Koněvova ulice v Praze zmizí. Nově bude Hartigova podle prvního starosty Žižkova

Nemalá část občanů Prahy 3 si bude muset vyřizovat nové doklady, firmy budou měnit sídlo, vizitky či propagační materiály. Z Koněvovy bude, jak v pondělí odhlasovali pražští radní, Hartigova po prvním žižkovském starostovi Karlu Hartigovi (1833–1905).

Historik proti změně nic nenamítá. "Žižkovský starosta toho pro městskou část udělal nepochybně víc než maršál Koněv," řekl pro TN.cz Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

[chooze:article;value:408500]

​Podle informací idnes.cz se změna dotkne 4 983 lidí, kteří jsou v Koněvově ulici přihlášeni k trvalému bydlišti. Obchodní rejstřík tam eviduje 1 212 právnických osob. To mohou být firmy s různou právní formou, ale například také družstva.

Jen Hospodářská komora ČR má v Koněvově ulici 240 svých členů z řad živnostníků, společností s ručením omezeným, akciových společností a družstev. Městská část loni uspořádala o přejmenování ulice anketu, ve které přes 70 procent občanů přejmenování odmítlo. Sovětský maršál Ivan Stěpanovič Koněv se mimo jiné účastnil na konci 2. světové války bojů o Berlín.

Kontroverzi ale způsobilo, že pomáhal s přípravou invaze vojsk východního bloku do tehdejšího Československa v roce 1968. O důvod více ke změně názvu ulice bylo nepochybně po začátku ruské agrese na Ukrajině. "Po dobytí Berlína se Koněvova vojska podílela i na osvobozování Prahy. Proti přejmenování ulice nic nemám, maršál by ale někde mohl mít alespoň pamětní desku s vysvětlením," domnívá se historik ÚSTR Svoboda. Koněv měl v letech 1980 až 2020 žulový pomník s bronzovou sochou na náměstí Interbrigády v Praze 6.

[chooze:article;value:460684]

​V případě Koněvovy ale nejde o jediné přejmenování ulice v české metropoli z poslední doby. Část bývalé Korunovační ulice u ruské ambasády byla loni necelé dva měsíce po začátku ruské invaze na Ukrajině na dvou místech označena cedulí s názvem Ukrajinských hrdinů. A nedaleký most byl pojmenován podle ženisty Vitalije Skakuna, který obětoval vlastní život, aby zpomalil postup ruských invazních jednotek odstřelením mostu.

V Česku není Koněvova jen v Praze. U původního názvu zůstanou například v Mladé Boleslavi, přesněji v její městské části Čejetice, kde nakonec vyslyšeli hlasům místních.

Tématu se ve vysílání TN Live věnovala reportérka Barbora Večeřová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.