Konflikt na Blízkém východě graduje. Hizballáh vyhrožuje útokem na evropskou zemi

"Pokud Kypr otevře svá letiště a základny izraelskému nepříteli, tak bude součástí této války a bude se s ním zacházet jako se součástí války," řekl šéf Hizballáhu ve středu v televizním projevu. Kypr a Izrael mají dvoustrannou obrannou dohodu a obě země provádějí společná cvičení, připomíná list The Guardian.

Kyperský prezident Níkos Christodúlídés v reakci na výhrůžku uvedl, že taková prohlášení "jsou nepříjemná, ale neodrážejí skutečnost". "Kypr zůstává nezúčastněný v jakýchkoli vojenských konfliktech. Nejsme součástí problému, jsme součástí řešení," zdůraznil.

"A naši roli v tomto směru, jak se projevuje například prostřednictvím humanitárního koridoru, uznává nejen arabský svět, ale celé mezinárodní společenství," dodal Christodúlídés podle webu CNN News. Poukázal tak na to, že Kypr hraje důležitou roli při zajišťování humanitární pomoci pro Pásmo Gazy.  

[chooze:article;value:561059]

Napětí mezi šíitským hnutím Hizballáh a izraelskou armádou na severní hranici v posledních týdnech roste. Své domovy už tak musely opustit desetitisíce izraelských a téměř 100 tisíc libanonských civilistů.

"Narůstající agrese Hizballáhu nás přivádí na pokraj toho, co by mohlo být širší eskalací –⁠⁠⁠ ta by mohla mít ničivé následky pro Libanon a celý region," uvedl před pár dny v prohlášení pro zahraniční média mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Izrael i Hamás odmítají návrhy soudu v Haagu. USA na něj chtějí uvalit sankce (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.