Konsolidační balíček ještě čekají změny, připouští někteří poslanci

Pro změny v konsolidačním balíčku jsou různé důvody. "Chceme se věnovat i problematice menstruačních potřeb. Je potřeba pomoci lidem, kteří si je nemohou dovolit," říká poslanec Jakub Michálek (Piráti). "Znovu otevřít téma DPH pro kojeneckou vodu a její přeřazení do nižší sazby. Považujeme to za symbol podpory rodičů s dětmi," uvádí poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL).

A vyloučená není ani debata o znovu navýšení sazby DPH u knih. Ta má být podle konsolidačního balíčku v současné podobě nulová. "A priori bude cílem daňových změn u DPH zjednodušení. To znamená mít jen dvě sazby a je pravdou, že osvobození daně u knih to trošku nabourává. Pokud by ostatní koaliční partneři toto téma chtěli otevřít, budeme o tom debatovat," dodává Kohajda.

[chooze:article;value:525783]

​Opozice se ale s konsolidačním balíčkem nehodlá smířit. "Kojenecká voda do nejvyšší, tedy základní sazby. To je něco neuvěřitelného. Menstruační pomůcky to samé," uvádí stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale prý s tím, že teď koaliční strany budou chtít některé body konsolidačního balíčku znovu otevírat a měnit, počítá. Naopak hnutí STAN považuje celou záležitost za uzavřenou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.