Konsolidační balíček kritizuje opozice. Kolik bude stát káva, ptá se Schillerová

Typickým příkladem kritika vlády je předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a milovnice kávy Alena Schillerová. Ta si na sociálních sítích postěžovala, že neví, kolik bude příští rok stát její oblíbený nápoj. "Já mám ráda kávu, nejradši mám capuccino, takže určitě je to téma, které teď bude rezonovat," řekla Schillerová.

Samotná káva by měla nově spadat jako nápoj do vyšší, 21procentní sazby, naopak mléko jakožto potravina nadále do nižší, tedy 12procentní. "Paní Schillerová má opravdu velmi zajímavé starosti, chtěl bych takové starosti mít," odpověděl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:505770]

Zda je káva s mlékem nápoj nebo potravina, teď řeší úředníci na ministerstvu financí. "Bohužel jeden z velkých problémů české politiky je to, že jí uniká obraz celé věci a politici se dost často a dost militantním způsobem soustředí na prkotiny," uvedl politolog Jiří Pehe.

Emoce vzbuzují i jiné nápoje. O tom, zda je Česko národem pivařů nebo vinařů, má vláda zřejmě jasno. Zatímco u piva platí spotřební daň a ruší se některé výjimky pro nižší DPH, jako napříkla 10% DPH u točeného piva, tichá vína budou mít nadále nulovou sazbu u spotřební daně, přičemž DPH zůstává stejná. "Vláda by v tom měla být jednotná, alkohol jako alkohol," podotkl Pehe.

Překvapivé rozuzlení přineslo také rozdělení sazeb u novin a časopisů. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) do nižší sazby patří pouze časopisy, protože mohou být vědecké. S nimi se ale svezou také například časopisy komiksové, lifestylové nebo erotické. "Ano, jsou i jiné časopisy než vědecké, ale to už se odlišit nedá," hájil se Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:504677]

Většina ekonomů se ale shoduje, že i přes některá poněkud zmatená opatření je ozdravný balíček veřejných financí zapotřebí. "Celý ten systém má logiku. Nedivím se, že těm, kteří způsobili zmatek v DPH, se to nelíbí. To zjednodušení je naprosto jasné," prohlásil premiér Petr Fiala.

Vláda chce zjednodušit sazbu DPH na pivo. Ta je nepřehledná z doby, kdy byla ministryní Alena Schillerová. Na to, aby lidé zjistili, jakou u daného piva platí daň teď, s trochou nadsázky potřebují vysokou školu. Například točené pivo do půllitru v restauraci je v 10procentní sazbě, u stánku v 21procentní a u nealkoholického je to 15 procent. Sjednocení DPH u piva ale bude znamenat jeho zdražení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.