Konsolidační balíček možná budu vetovat, připustil prezident Pavel

Tento týden začíná Sněmovna projednávat konsolidační balíček, který má sloužit k oživení veřejných financí. Prezident Petr Pavel se rozhodl do průběhu nezasahovat a počká si na konečný výsledek. Když nesplní jeho představy, nevylučuje veto.

Hlava státu to řekla v rozhovoru pro Reflex. "Pokud by to opravdu nevedlo ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo naopak pokud by to ve výrazné míře dopadlo na lidi, kteří už dnes mají problémy, pak by byl důvod to nepodepsat," vysvětlil Pavel.

[chooze:article;value:511227]

Úsporná opatření mají zlepšit ekonomickou situaci Česka. Jsou mezi nimi třeba zvýšení daní pro vyšší příjmové skupiny, omezení daňových úlev a reforma sociálních dávek.

Pavel má za to, že vláda Petra Fialy (ODS) nebyla schopná balíček srozumitelně a jasně vysvětlit. "Čísla jsou matoucí dokonce pro ekonomy, kteří v tom jsou celý život, každou chvíli dostávají od ministerstva financí jiné podklady. To přispívá ke zmatku, rozhodně to nepřispívá k důvěryhodnosti vlády," doplnil.

[chooze:article;value:507100]

Mezi hlavními kritiky konsolidačního balíčku jsou zejména opoziční strany a některé odborové organizace. Opozice tvrdí, že balíček představuje zatížení především pro střední a nižší třídu obyvatelstva, zatímco bohatší vrstvy jsou šetřeny. Odbory se zase obávají, že snížení sociálních dávek a důchodů postihne nejzranitelnější skupiny obyvatel.

Vláda však argumentuje, že konsolidační balíček je nezbytný pro zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Podle ní je nutné přijmout opatření, která zajistí vyrovnaný rozpočet a snížení deficitu. Balíček podle Fialova kabinetu obsahuje opatření, která mají minimalizovat negativní dopady na nejzranitelnější skupiny obyvatel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.