Konsolidační balíček nebude stačit, varují ekonomové. Navrhují další škrty

Soubor opatření nutných k ušetření výdajů, které ale vláda jinými kroky zvyšuje. Tak vidí konsolidační balíček Národní rozpočtová rada. "Část toho konsolidačního balíčku znamená vlastně konsolidaci hospodaření té samotné vlády, která konsoliduje," uvádí předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Jenom zdravotnictví, školství a obrana podle něj znamenají dodatečné výdaje v řádu zhruba 70 miliard korun. Bez přijetí konsolidačního balíčku by narazily veřejné finance, jak informuje rozpočtová rada, do pěti let na takzvanou dluhovou brzdu. Ta nedovoluje vyšší zadlužení než je 55 procent HDP. Balíček to prý oddálí na rok 2032.

[chooze:article;value:523438]

​"V žádném případě to neznamená, že bychom tímto dvouletým balíčkem vyřešili problém veřejných rozpočtů. Zdaleka ne. Je to běh na dlouhou trať," upozorňuje hlavní ekonomka Raiffaisenbank Helena Horská. "Celá řada firem si zvykla přežívat na dotacích. Vzniká tady zombie ekonomika. Tomu se musí udělat přítrž a dotace se musí začít škrtat," míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hnutí ANO má ale jasno v tom, co balíček čeká, pokud se dostane k moci. "Většinu těch věcí zrušíme, protože my bychom se znovu vrátili k řádnému výběru daní i s nějakou formou elektronizace," říká předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Právě minulá vláda pod taktovkou tohoto hnutí má podle některých odborníků na problému veřejných financí svůj podíl.

"Náprava po Babišovi se zatím nekoná. Najde vláda odvahu, aby se pustila i do toho?" rýpl si na sociální síti X exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Prezident Petr Pavel zase nedávno prohlásil, že české ekonomice ujel vlak a jestli ho ještě dokáže chytit, ukáží nejbližší roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.