Konsolidační balíček to v Senátu nebude mít lehké. Změny chtějí i koaliční senátoři

S pozměňovacími návrhy k vládnímu balíčku zřejmě nebude v Senátu přicházet jen opozice. "Zcela určitě navrhnu, aby se nesnižoval podíl rozpočtového určení pro obce a pro kraje," prohlásil senátor Michael Canov (STAN).

Podle Canova se jen v jeho klubu chystají návrh podpořit další tři senátoři. O nespokojenosti s jednotlivými opatřeními mluví ale i další koaliční senátoři. "Myslím si, že některé položky budou diskutovatelné. Mám na mysli například zaměstnanecké benefity," zmínil předseda senátorského klubu lidovců a nezávislých Josef Klement (KDU-ČSL).

Lidovci, i když prý pozměňovací návrh kvůli benefitům nechystají, připouští, že pokud by se nějaký objevil, mohli by ho podpořit. "Museli bychom se na tom shodnout nějakou naprostou většinou. Protože víme, jaká diskuze proběhla v Poslanecké sněmovně," dodal Klement.

Právě kvůli tomu, že by navržené změny znamenaly cestu balíčku zpět do Sněmovny, kde se jen v posledním čtení opatření schvalovala přes tři jednací dny, se někteří koaliční senátoři pozměňovacích návrhů obávají. Vláda totiž potřebuje, aby balíček začal platit už od začátku roku.

[chooze:article;value:523540]

​"S ohledem na to, jak krátký čas na to bude mít Senát, jsem apeloval na členy klubu, aby, pokud chtějí něco změnit, to řešili s ministerstvy, případně s poslanci v rámci toho komplexního pozměňovacího návrhu," popsal předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS).

Hospodářský výbor se kvůli konsolidačnímu balíčku má sejít 1. listopadu. "Mám indicie, že někteří senátoři budou dávat pozměňovací návrhy," shrnul šéf hospodářského výboru Miroslav Plevný (STAN).

Ministr financí Zbyněk Stanjura na otázky TV Nova neodpověděl. Takhle ale reagoval, když balíček prošel Sněmovnou, na možnost, že by se balíček ze Senátu vrátil poslancům: "My jsme nic takového neslyšeli."

Po Senátu musí ještě úsporný balíček podepsat prezident. Pokud by změny nezačaly platit od začátku roku, znamenalo by to pro vládu především problém kvůli rozpočtu, který s platností nových opatření počítá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.