Kontrola krytů i zásoby krve. Izrael se připravuje na totální válku

Izrael se ocitá tváří v tvář hrozbě útoků Hamásu, Hizballáhu a Hútíjů, tedy militantních skupin, které jsou dle agentury Reuters všechny podporované a financované Íránem. Riziko totální války vzrostlo poté, co Izraelci spáchali atentát na vůdce Hamásu Ismaíla Haníju v Teheránu a vojenského velitele Hizballáhu Fuada Šukra.

Izraelská armáda je ve stavu nejvyšší pohotovosti. Minulý víkend rozšířila svůj systém vysílání výstrah tak, aby zahrnovaly textové zprávy v reálném čase. Zastupitelstva obcí pak kontrolují zásoby vody a varují obyvatele, aby omezili nepodstatné činnosti, zdržovali se v blízkosti chráněných oblastí a vyhýbali se velkým shromážděním.

[chooze:article;value:568418]

Současně také armáda vybavila veřejné protiletecké kryty digitálními systémy, které lze během útoku na dálku odemknout. "V případě potřeby pak byla schválena řada podzemních parkovišť jako provizorní přístřešky, kam se vejdou tisíce obyvatel," uvedl pro Reuters ředitel městského oddělení bezpečnosti a pohotovostních služeb Yair Zilberman.

Izrael činí opatření i v případě zásob, které by mohly být v případě útoku nebezpečné. Ministerstvo ochrany životního prostředí například řešilo případný zásah budovy obsahující azbest. Některé zásoby nebezpečného materiálu pak byly vystěhovány.

Shromažďování zásoby krve

Speciálně se pak na útoky připravuje mezinárodní záchranná služba Magen David Adom (MDA). Ve městě Ramla ve středním Izraeli sbírá MDA krevní zásoby a umisťuje je do speciálního podzemního střediska, které je chráněno silnými betonovými zdmi, protipožárními dveřmi a vzduchovými uzávěry.

[chooze:article;value:568297]

K převozu krve do nemocnic MDA využije flotilu zhruba šesti set "medicyklů", tedy motocyklů s lékařským vybavením. Pokud budou silnice zničeny, má záchranná služba k dispozici i terénní vozidla. "Naše cvičení v tomto ohledu byla úspěšná a připravila nás na totální výpadek komunikace," řekl pro The Times of Israel generální ředitel MDA Eli Bin.

Bývalý voják popsal, jak to chodí v izraelské armádě: Důležitá byla kolektivní zodpovědnost (08/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.