Kontroly zmrzliny dopadly špatně. Vzorky obsahovaly nebezpečné bakterie

Hygienici kontrolovali většinou stánky, kde se prodává točená zmrzlina. Zaměřovali se na celkovou čistotu provozu, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, ale také používání pracovního oděvu nebo udávání informací o obsažených alergenech.

Špatně dopadly výsledky kontrol zmrzlinových stánků například na Vysočině. Hygienici v tomto kraji zkontrolovali 50 provozoven. "V letošním roce bylo odebráno 25 vzorků vanilkové zmrzliny. "Z těchto vzorků nevyhovovaly tři, protože obsahovaly nadlimitní množství potenciálně patogenních bakterií," popsala mluvčí krajské hygieny na Vysočině Jana Böhmová. 

[chooze:article;value:512918]

​Provozovatelé ale často selhali v celkovém dodržování hygieny ve stánku. Právě na Vysočině našli hygienici různá pochybení hned v sedmi provozovnách. Hříšníky čeká až 20tisícová pokuta. Pokuty hlásí hygienici také v Plzeňském kraji. Odebrali tam 17 vzorků zmrzlin a z toho v pěti našli enterobakterie.

Kontroly hygienici dělají pravidelně. Zhruba měsíc před prázdninami uložili hned 85 pokut v celkové výši 189 500 korun a vydali 113 různých nápravných opatření.

​Zmrzlina i přes zdražování letí. Ochutnat lze příchutě chilli i alkoholu (07/2022): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.