Korejci odpalují rakety na Ukrajinu. Západu hrozí totální potupa, říká analytik

Už několik měsíců Ukrajinci hlásí, že na jejich území dopadají severokorejské rakety, s odpalováním řízených střel KN-23 pravděpodobně pomáhají také vojáci z KLDR. Informoval o tom britský Guardian. Ten se odvolává na svůj "zdroj z Ukrajiny".

Vyšetřovatelé napadeného státu již několikrát během letošního roku zdokumentovali prokazatelné úlomky raket z KLDR na svém území. Střely KN-23 jsou 7,5 metru dlouhé, v průměru mají necelý metr a disponují dosahem 690 kilometrů.

[chooze:article;value:578610]

​Kvůli vizuální podobě s ruskými střelami Iskander odborníci spekulují, že se Moskva dokonce mohla podílet na jejich vývoji, uvádí web Missle Threat.

Po červnovém setkání diktátorů Vladimira Putina a Kim Čong-una navíc obě země deklarovaly, že vzájemnou spolupráci ještě prohloubí, a s větším angažmá vojáků KLDR na Ukrajině už počítá i její prezident Volodymyr Zelenskyj.

Skutečné zapojení KLDR

"Ruské plány na podzim a zimu zahrnují skutečné zapojení Severní Koreje do války," řekl podle listu Kyiv Independent Zelenskyj s odkazem na zprávy ukrajinské vojenské rozvědky.

Spolupráce může být oboustranně výhodná. Severokorejcům Rusové pomáhají s vojensky zaměřeným vesmírným programem, mohou jim dát k dispozici různé moderní armádní technologie i pomoci s nedostatkem potravin. A na Ukrajině mohou Severokorejci získat ostruhy z bojiště.

"Jejich rozmístění lze z Pchjongjangu vnímat jako příležitost pro vojáky naučit se zacházet s různými zbraněmi a získat skutečné světové bojové zkušenosti," potvrzuje Lim Eul-chul, profesor z Institutu pro studia Dálného východu v jihokorejském Soulu.

[chooze:article;value:578443]

​Možné angažmá KLDR dlouhodobě znepokojuje také Spojené státy. "Severokorejci se stanou potravou pro děla, pokud se připojí k ruským silám na bojišti na Ukrajině," řekl letos v červnu mluvčí Pentagonu Pat Ryder.

Vojenský analytik Milan Mikulecký ostrou rétoriku chápe, protože aktivity režimu Kim Čong-una mohou znamenat velký problém pro celý Západ.

"Rusové mohou díky pomoci severokorejské armády vyřešit své problémy s nedostatkem vojáků. Půjde o část pravidelné a vycvičené armády. Otázkou však zůstává, o jak silné zastoupení by mohlo jít," tvrdí Mikulecký.

"Nějaké silnější nasazení může pro Ukrajince znamenat opravdu velký problém. Pokud Západ nějak citelně neodpoví, může se před celým světem totálně znemožnit," dodává vojenský analytik.

Jižní Korea zvažuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Velmi velká chyba, varuje Putin (21/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.