Koronavirus zabil ve Středomoří statisíce koček. Může se šířit dál

Až 300 tisíc koček má mít letos na svědomí nová varianta kočičího koronaviru, která se šíří na Kypru. Webu Sky News to řekl šéf Společnosti za ochranu a prosperitu kyperských koček Dinos Ayomamitis. Vir označovaný zkratkou FCoV u zvířat způsobuje zánět pobřišnice a zabíjí jak mezi domácími mazlíčky, tak mezi pouličními zvířaty.

FCoV přitom není u koček něčím neobvyklým. Většinou ale nezpůsobuje žádné nebo pouze mírné příznaky, například průjem. Čas od času se ale objeví i agresivní varianty, jako je tato. Pokud se projeví právě zánětem pobřišnice, je vysoká pravděpodobnost, že zvíře zemře. Nemoc je totiž prakticky neléčitelná. Nejnebezpečnější je pro mladé kočky do dvou let.

Nová varianta je přitom nejen velmi agresivní, ale také vysoce nakažlivá. Na Kypru má navíc výborné podmínky k šíření. Na ostrově totiž žije asi milion koček, tedy podobně jako lidí. Jak připomíná stanice Channel 4, i ono číslo 300 tisíc je jenom odhad. Je proto otázkou, kolik koček nemoci nakonec padne za oběť. Někteří odborníci mluví až o půl milionu.

[chooze:article;value:512323]

Lidé se nemoci bát nemusí, na člověka se totiž FCoV nepřenáší. Neznamená to ale, že by si lidé neměli dávat pozor. Zvláště pokud mají doma vlastního kočičího miláčka. Hrozí totiž, že se tato varianta nemoci rozšíří i mimo ostrov.

Lidé by si proto neměli z Kypru žádnou kočku přivážet. Stejně tak není dobrý nápad brát tam s sebou zvíře na dovolenou. "Je také důležité poznamenat, že virus se může přenést i prostřednictvím kartáčů či kočičího steliva, a dokonce i přes lidské nohy a ruce," zdůrazňuje veterinář Jo Lewis. Majitelé koček by tak podle něj neměli podcenit ani osobní očistu, a to i proto, že se virus přenáší hlavně fekáliemi.

Nebezpečí pro domácí mazlíčky nepředstavují jen nemoci, ale také vysoké teploty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.