Koruna je nejsilnější k euru za 15 let. Lidé by toho měli využít, radí ekonomové

Koruna zpevnila k euru o 15 haléřů na 23,34 Kč/EUR. To je nejnižší kurz od července roku 2008. K dolaru si pak česká měna polepšila o 27 haléřů na 21,26 Kč/USD. Silnější byla naposledy loni v únoru.

"Koruna je silně spojená s politikou České národní banky, která se v současné době snaží zkrotit inflaci. A jeden z nástrojů vedle úrokových sazeb je kurzový kanál, kdy se banka skrze intervence a velmi jestřábí rétoriku snaží přesvědčit trhy o tom, že koruna zůstane silná, respektive že korunu bude ČNB dále držet na silných úrovních," vysvětlil ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:498725]

Právě této situace můžou Češi pořádně využít. Podle ekonomů třeba ti, kteří se chystají na dovolenou v zahraničí. "Pro cestovatele do zahraničí to znamená, že si mohou levněji koupit cizí měnu. A tudíž je jejich kupní síla v zahraničí vyšší," přiblížil ekonom David Marek.

Levněji navíc lidé nakoupí dovážené produkty. "Ať už energetické komodity, které se účtují v dolarech, kdy za stejný počet dolarů dáte méně korun. Teď bychom si měli všimnout zlevnění u pohonných hmot, které už probíhá, i dalších energetických komodit. Zlevňovat by měl i dovoz potravin a všeho, co se v zahraničí nakupuje," uvedl Peterka.

Zda se koruna bude držet na silné pozici i v budoucnu, je nejisté. "Ono tu jsou jistá rizika, že v průběhu roku by koruna mohla oslabit proti euru i dolaru. To záleží na mnoha faktorech a nelze to říci dopředu," dodal Peterka.

Problém pro vývozce

Aktuální situace však vůbec nenahrává exportérům. "Pro firmy vyvážející do zahraničí je to komplikace, protože se stávají méně konkurenceschopné ve srovnání se zahraničními firmami," řekl Marek.

Zatímco dovozci při nákupu v cizí měně něco ušetří, vývozci mají smůlu. "Ti mají ceny fixované třeba v eurech, ale dostanou za to méně korun, než by dostali, kdyby koruna byla slabší," uzavřel Peterka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.