Korunovace čeká i Camillu. Na rozdíl od krále se ale vyhne zásadní tradici

[chooze:gallery;value:31533]

​Král se stane králem ve vteřině, kdy zemře jeho předchůdce, nicméně formální potvrzení nového titulu nastane až korunovací. Ta teď čeká i britského krále Karla III. a jeho ženu Camillu.

Podle bývalého ředitele hradního protokolu Miroslava Sklenáře se ale dá vládnout i bez korunovace. Samotná událost je pak spíše formálním a zejména symbolickým potvrzením. "A je tam krok, že on složí přísahu, že bude zaštiťovat anglikánskou církev a bude ji hájit," vysvětlil expert.

Korunovace se vším všudy čeká i královnu Camillu. Proces ale nebude totožný jako v případě krále. "Bude jí nasazena koruna, bude pomazána, dostane žezlo ze slonoviny. Všechny prvky, které má král, tam budou. S jednou jedinou výjimkou – ona nemusí přísahat," řekl Sklenář.

[chooze:article;value:440706]

​To, že se Camilla stane královnou, vzbudilo mezi Brity rozporuplné reakce. Vzhledem k náročnému přijetí Camilly do královské rodiny by se mnoha Britům na trůnu pravděpodobně líbila spíše bývalá králova žena, zesnulá princezna Diana. Popularita Camilly ale i navzdory kontroverzním začátkům roste.

"Otáčí se to a akcentuje se to, že láska, která mezi nimi trvala desítky let, se naplnila," vysvětlil expert. V době svatby Camilly a Karla si ale prý nikdo netroufl říct, že se jednou stane královnou. I tak ale obliba nového královského páru mezi Brity roste.

První příčku nicméně stále drží nedávno zesnulá královna Alžběta II. Druhé místo pak obsazuje první následník trůnu princ William s manželkou Kate. Král Karel III. s královnou Camillou jsou v jejich závěsu.

[chooze:article;value:503067]

​Vše se ale ještě může změnit, a to v závislosti na tom, jak nový král naplní očekávání, která od něj Britové mají. Zejména pak to, zda zlepší jméno Velké Británie ve světe. Král také prý otevře nová témata, a to například životní prostředí. Právě proto bývá už nyní označován jako král změn. Zesnulá královna Alžběta II. na rozdíl od Karla III. symbolizovala stabilitu.

Podle Sklenáře panuje v Londýně už teď nervozita, ne však příliš velká, nýbrž spíše přirozená. "Současný král je následníkem trůnu od doby, kdy mu byly tři roky, takže on se na to připravuje celý život," vysvětlil expert. Největší frmol se pak údajně točí kolem bezpečnostních opatření. Na celou akci má být nasazeno 11 500 policistů, 10 tisíc vojáků a dalších šest tisíc vojáků na ceremoniálu.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat od 7:55 ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a pak živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.   

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.