Korunovace Karla III.: Ceremoniál bude mít pět částí, trvat má dvě hodiny

Všechno vypukne v 10:45 středoevropského času (SEČ), kdy na slavnostní okamžik začnou nastupovat ozbrojené složky a další účastníci slavnostního průvodu. V 11:20 se vydají na cestu. Krále Karla III. a královnu Camillu bude na první cestě z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství doprovázet asi 200 vojáků.

Další tisícovka členů armády, námořnictva a letectva bude trasu lemovat. Cesta z paláce přes Trafalgarské náměstí až do Westminsteru bude trvat 33 minut. Poté se v opatství zaklapnou dveře a přesně ve 12:00 SEČ začne slavnostní ceremoniál, trvat má necelé dvě hodiny.

[chooze:article;value:503184]

Po skončení samotné korunovace se královský pár vydá zpátky do Buckinghamského paláce stejnou cestou, kterou přišel. Tentokrát bude ale průvod mnohem větší. Účastnit se ho bude asi 4 000 vojáků.

Kdybyste v ulicích Londýna stáli a průvodu přihlíželi, bude to trvat 20 minut, než kolem vás všichni projdou. Cesta mezi Westminsterským opatstvím a Buckinghamským palácem je dlouhá 2 290 metrů. Celá slavnost skončí v 15:15 šestiminutovým přeletem stíhaček nad palácem, odkud z balkonu nově korunovaný královský pár zamává veřejnosti. Už v sedm hodin ráno středoevropského času se otevřou prostory podél trasy, kudy bude projíždět královský průvod.

Královo procesí

Historická událost oficiálně odstartuje procesím od Buckinghamského paláce k Westminsterskému opatství. Král Karel III. bude mít na sobě roucho svého pradědečka Jiřího V., královna Camilla zase oděv královny Alžběty II. z roku 1953. Do cíle je odveze modernější a pohodlnější kočár, který byl zhotoven na počest 60. výročí vlády královny Alžběty II. v roce 2012.

Trasa průvodu:

Zahájení ceremoniálu

Korunovační ceremoniál ve Westminsterském opatství bude mít pět fází a očekává se, že bude trvat necelé dvě hodiny. Nejprve bude Karel III. představen lidu a poté bude prohlášen za krále. Po slavnostní přísaze se král posadí na dřevěný korunovační trůn ze 13. století, pod kterým je uložen kámen osudu, což je starodávný symbol skotské státnosti. Poté bude panovník pomazán olejem z Jeruzaléma. Tato část korunovace je nejposvátnější a trůn s králem proto bude zakryt.

Poté mu bude na hlavu posazena koruna a za dvě minuty zazvoní zvony a zazní slavnostní střelba. Následník trůnu, princ William, před svým otcem poklekne a vzdá mu hold. Královna Camilla bude pomazána, korunována a poté také usedne na trůn. Korunovaci zakončí bohoslužba.

Korunovační procesí

Z Westminsterského opatství se královský pár vydá stejnou cestou zpět do Buckinghamského paláce, tentokrát v mnohem početnějším procesí. Za kočárem by měla kráčet rodina následníka trůnu prince Williama.

Pozdrav z balkonu

Korunovační den zakončí tradiční pozdrav z balkonu, odkud nově korunovaný král s královnou zamávají veřejnosti. Přítomni by měli být i další členové královské rodiny. Nad palácem pak proletí armádní letadla.

[chooze:article;value:503212]

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat od 7:55 ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a pak živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.