Korunovace Karla III. je připravena. Nechybí klenoty, kontroverze ani emoji

[chooze:gallery;value:31155]

Dlouho očekávaná událost, která se zapíše do britských dějin, je už za dveřmi. Korunovace Karla III. králem Spojeného království se má uskutečnit 6. května. Za méně než měsíc tak bude potvrzena jeho vláda nad Velkou Británií i celým Commonwealthem.

Od poslední korunovace Británii dělí 70 let. V roce 1953 nasadil arcibiskup z Canterbury korunu na hlavu Karlovy matky Alžběty II., které tehdy bylo teprve 25 let. Šlo o první korunovaci, kterou mohli lidé sledovat skrze televizní vysílání.

Korunovace Karla III. se však bude v mnohém odlišovat. Nový král, který ceremonii podstoupí společně se svou manželkou Camillou, bude mít o poznání skromnější obřad. A to hned v několika různých aspektech.

Cesta kočárem

Mezi prvními je samotný příjezd do Westminsterského opatství, kde se bude obřad konat. Cesta z Buckinghamského paláce bude dlouhá asi dva kilometry a povede skrze Oblouk admirality přes Trafalgarské náměstí a okolo budovy Parlamentu, píše agentura AP.

Lišit se bude také kočár, kterým královský pár pojede. Na cestu do Westminsteru vyrazí zdobeným kočárem zvaným Diamond Jubilee State Coach, který byl vyprojektován u příležitosti 80. narozenin královny Alžběty II. Zdobný kočár vybavený klimatizací, stahovacími okénky a tlumiči táhnou tři páry koní.

[chooze:article;value:498301]

Při britské korunovaci se přitom již více než 250 let užívá Gold State Coach, který poprvé vezl v roce 1830 na korunovaci britského krále Williama IV., přezdívaného Král námořník. Masivní kočár váží čtyři tuny a musí jej vléct šest koní. I tak se však dokáže pohybovat pouze rychlostí chůze a jízda v něm je velmi nepohodlná. Stěžovala si na ni například královna Viktorie, Karlova matka Alžběta II. nebo i sám William IV., který ji přirovnal k plavbě na rozbouřeném moři.

I přesto, že Karel III. zvolil pohodlnější a modernější kočár pro svou cestu do Westminsterského opatství, cestě ve zlatém kočáře se i tak nevyhne. Po své korunovaci totiž zamíří zpět do Buckingamského paláce právě v Gold State Coach. Do paláce se vrátí stejnou cestou. Podle portálu Sky News je možné, že se královský pár snaží cesty v tomto kočáře co nejvíce omezit, protože oba trpí bolestmi zad.

Korunovace

Na samotnou korunovaci, která má začít v 11 hodin dopoledne, budou dohlížet stovky příslušníků britské armády včetně královských veslařů. K vidění budou také dekorovaní kavaleristé z House Guards, které mohli lidé spatřit například na oslavách 70. výročí korunovace královny Alžběty.

Korunu novému králi posadí na hlavu Justin Welby, arcibiskup z Canterbury, který je de facto hlavou anglikánské církve. Zatímco Karel III. bude korunován slavnou korunou svatého Edwarda, Camillu bude zdobit koruna královny Marie, do níž je zasazen slavný diamant Koh-i-Noor.

To však nejsou jediné korunovační klenoty, které se při korunovaci objeví. Součástí obřadu bude také jablko, dvě žezla, jedno nesoucí kříž a druhé holubici, prsten, dvě palice, pět mečů, Zlaté ostruhy a zvláštní náramky zvané armily, vyjmenoval portál Mirror. Všechny tyto klenoty jsou vyjma korunovací vystaveny v londýnské Tower of London, kde si je může kdokoliv prohlédnout.

[chooze:article;value:495593]

Samotný obřad má být i přes veškerou pompu skromnější než předchozí korunovace. I když není přesně známo, jak dlouho bude ceremonie trvat, očekává se, že půjde o kratší záležitost, než byla tříhodinová korunovace královny Alžběty II.

Po návratu zpět do Buckinghamského paláce se ještě nový král společně se svou rodinou ukáže na balkoně, odkud budou sledovat leteckou show královského letectva. Jestli se k nim připojí i princ Harry a Meghan Markle, zatím není známo. Vztahy mezi královskou rodinou a párem žijícím v USA jsou už delší dobu napjaté.

U příležitosti korunovace uveřejní Buckinghamský palác také novinku, kterou chce ukázat modernější přístup. Vznikne tak speciální emoji na sociální síti Twitter, které bude znázorňovat korunu svatého Edwarda. Palác tím chce poukázat na skutečnost, že jde o první korunovaci v éře sociálních sítích, podobně jako byla korunovace Alžběty II. první v období televizního vysílání.

Kontroverze

Ceremonie se však neobejde bez kontroverze. Jejím zdrojem je žezlo královny manželky s holubicí, které bude mít v ruce Camilla. Historické žezlo je totiž zčásti vytvořené ze slonoviny. Právě tento materiál je předmětem sporů.

Velká Británie je v čele zemí, které se snaží rozbít trh se slonovinou a dalšími živočišnými materiály pocházejícími z ohrožených zvířat. Od loňského června platí v Británii téměř úplný zákaz všech výrobků ze slonoviny.

[chooze:article;value:498545]

V boji proti slonovině je silně angažovaný Karlův syn a korunní princ William. Jeho kampaň United for Wildlife je zaměřená na zastavení pytlačení a pašeráctví slonoviny. Princ také oslavoval rozsudek, kdy byl pašerák slonoviny a nosorožčích rohů uvězněn k pěti letům vězení.

Buckinghamský palác však použití slonovinových klenotů hájí. Předměty podle něj odrážejí dobu, v níž byly vyrobeny a kdy byly sloní kly běžným dekorativním materiálem. Camilla tak o své žezlo nepřijde.

Korunovace Karla III. začne 6. května. Slavnosti potrvají tři dny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.