Korunovace krále vyjde na miliardy. Vyplatí se to, uklidňují Brity experti

[chooze:gallery;value:31468]

​Velká Británie žije korunovací krále Karla III. Oslavy, které začínají v sobotu, mají trvat tři dny a britská média odhadují, že se náklady na korunovaci a doprovodné akce budou pohybovat kolem 100 milionů liber (v přepočtu zhruba 2,7 miliardy korun). Tyto peníze půjdou z kapes běžných Britů. "Na rozdíl od svateb, které si platí královská rodina sama, je korunovace státní akt a budou ji platit daňoví poplatníci," sdělil ekonom Štěpán Křeček.

Roční provoz královské rodiny vyjde podle něj zhruba na 86 milionů liber (v přepočtu 2,3 miliardy korun). "To znamená, že to je levnější než korunovace jako taková. Za každého Brita jsou to zhruba tři libry, které platí ročně na to, že mají placené členy královské rodiny," doplnil s tím, že současný král se brání tomu, aby se jejich počet zvětšoval.

Britové přitom v poslední době zažívají náročné ekonomické období. V posledních měsících zemi dokonce zasáhlo několik velkých stávek. Stávkovali například zdravotníci, lékaři nebo strojvedoucí. Od čtvrtka stávkují také pracovníci londýnského letiště Heathrow, což vrhá další stín na velké královské oslavy, upozorňuje web Time.

[chooze:article;value:503006]

​Podle průzkumu veřejného mínění si navíc 52 % Londýňanů nemyslí, že by měli korunovaci platit daňoví poplatníci. "Máme potíže zaplatit topení a jídlo a oni takhle rozhazují peníze," řekla webu BBC jedna z obyvatelek hlavního města.

Vyplatí se to, uklidňují experti

Experti na monarchii i ekonomové po celém světě ale upozorňují, že do země díky akci také velká suma peněz přiteče. "Z prodeje přenosových práv se pokryje značná část nákladů. Ekonomika navíc bude profitovat z příjezdu turistů. Spojené království také získá reklamu po celém světě," uvedl Křeček. 

S tím souhlasí i Londýnská obchodní a průmyslová komora (LCCI), která věří, že z ekonomického hlediska je korunovace "celkově dobrou věcí". Zvláště po období pandemie nemoci covid-19 by to podle komory mohlo řadě podniků výrazně pomoci. Sdružení UK Hospitality, které zastupuje bary, restaurace a hotely, věří, že korunovace přinese jen tomuto sektoru podporu ve výši 350 milionů liber (přes 9 miliard korun).

[chooze:article;value:502652]

​Kolik peněz celkem díky korunovaci britská ekonomika získá, se ale dá jen těžko odhadovat. "Je to megalomanská akce, o kterou ale mají lidi zájem a ten zájem se pak promění v peníze," míní ekonom. Zatímco některé přínosy, jako je útrata turistů v hotelech a restauracích, budou vidět poměrně snadno, tak jiná pozitiva se projeví až v budoucnu. "Na korunovaci se sejde mnoho státníků, podnikatelů, byznysmenů a z toho můžou vzniknout kontrakty, které posunou ekonomiku dopředu. Ale to se bude projevovat až v čase, ze začátku budou vidět hlavně ty enormní náklady, například na bezpečnost," upozornil Křeček. 

Karel III. se snaží šetřit

Nový král si uvědomuje, že je mezi Brity skeptická nálada ohledně výdajů za královskou rodinu. I proto jsou jeho oslavy o něco skromnější, než byla korunovace jeho matky královny Alžběty II. Její korunovace v červnu 1953 se zúčastnilo 8 200 hostů, zatímco Karel III. pozval "jen" 2 200 hostů. I přesto bude jeho akce dražší. "Korunovace královny Alžběty II. stála 1,57 milionu liber, což v dnešních cenách představuje 56 milionů liber (zhruba 1,5 miliardy korun)," dodal ekonom Křeček.

Náklady na Karlovu korunovaci jsou výrazně vyšší hlavně kvůli výdajům na bezpečnost. "Přestože bude zhruba čtyřikrát méně hostů, celý ceremoniál vyjde dvakrát dráž. Ukazuje se, že bezpečnostní situace v dnešní době je jiná než před 70 lety, byť tehdy se to konalo osm let po válce a mezi lidmi bylo mnoho zbraní. I přesto ta bezpečnostní opatření tehdy nemusela být tak přísná jako dnes," uzavřel ekonom.

Slavnostní ceremoniál budete moci sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a později v živě komentovaném vysílání na TV Nova, TN Live a na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.