Korunovaci sledovalo 20 milionů Britů. V neděli si užívali slavnostních obědů

Portrét nového britské krále otiskly v neděli všechny britské noviny. Ve velkém vyzdvihují hlavně lidskost, s kterou byl historický ceremoniál pojatý. Kromě množství okázalosti a pompy totiž nabídla korunovace také několik intimních momentů. Ať už to bylo třeba starostlivé upravování koruny královnou Camilou, polibek od prince Williama nebo královo okusování si spodního rtu z nervozity.

"Myslím si, že je teď správný čas na to, být hrdým Britem. Je super, jak se Londýn změnil, máme velké štěstí, že máme královskou rodinu. Je nás tu hodně patriotů, kteří si váží veškeré jejich práce," pronesl obyvatel Londýna Chris Knight.

Policie v neděli propustila z vazby některé z těch, kteří s monarchií spokojeni nejsou. Při protestech proti korunovaci v sobotu v Londýně zatkla 52 lidí.

[chooze:article;value:503471]

​Princ Harry už odletěl zpátky do Spojených států. Domů zamířil sám ihned po korunovaci a nezúčastnil se žádné z dalších oficiálních akcí. Chtěl prý ještě vidět svého syna Archieho, který v sobotu oslavil čtvrté narozeniny.

Ve velkém se ale slavilo také v Británii. Po celé zemi se v neděli konalo asi 50 tisíc komunitních obědů a oslav. Jednu z nich pořádal přímo před svým sídlem i premiér Rishi Sunak. Čerstvě korunovaní král a královna vzkázali, že je oslavy jejich korunovace hluboce dojaly. Princ William s manželkou Kate přišli slavící lid osobně pozdravit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.