Korunovační klenoty se vrátily do Korunní komory. Zájem o výstavu byl enormní

Sedm klíčníků ve středu v podvečer v katedrále sv. Víta uložilo české korunovační klenoty po devíti dnech zpět do Korunní komory. Klíč od ní má prezident, premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor.

"Výstava se konala v chrámu svatého Víta, což je neobvyklé. Obvykle se klenoty vystavují ve Vladislavském sále. Společně s korunovačními klenoty byla vystavena i Svatováclavská lebka a Svatováclavský meč," uvedl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

[chooze:article;value:485151]

​Výstava byla naplánovaná na pět dní, Hrad ji ale kvůli velkému zájmu prodloužil o tři dny. "Dorazilo téměř 34 tisíc návštěvníků, což nás překvapilo," zhodnotil Novák.

Neodradilo je ani několikahodinové čekání ve frontě, často i v mrazu. Na některé se ale i tak nedostalo, kapacita byla totiž omezená. U samotné vitríny s klenoty měli lidé na prohlédnutí zhruba 20 sekund.

Ve dny největšího zájmu vidělo výstavu na Pražském hradě přes 4 500 lidí. Největší zájem o korunovační klenoty byl ale v roce 1993, kdy výstavu vidělo dohromady přes 100 tisíc zájemců.

O dalším vystavení klenotů rozhodne budoucí hlava státu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.