Korupční kauza v Liberci: Soud poslal do vazby dva obviněné

Okresní soud v Liberci ve čtvrtek odpoledne poslal do vazby dva obviněné – šéfa stavební firmy Josefa Nadrchala a vedoucího správy majetku města Liberec Lukáše Hýbnera. Oba spadají do jedné z tří větví případu, který od úterního rána vyšetřuje NCOZ. V té je obviněno celkem 6 lidí, převážně ze stavebních firem.

"Nejpřísnější sazba v této trestní věci je od tří do deseti let," sdělila Martina Dědková, dozorující státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství Liberec. 

V druhé větvi je stíhaným náměstek primátora Liberce Petr Židek (ODS). Tomu hrozí až 12 let vězení. "Ano jsem v práci, mám poradu. Na shledanou, děkuji," reagoval stroze na telefonát Židek.

"Jedná se o dva zločiny, a to zločin přijetí úplatku a zločin zneužití pravomoci úřední osoby," upřesnila  Anna Puchtová, krajská státní zástupkyně v Ústí nad Labem.

[chooze:article;value:550192]

​Spolu s ním by měl být stíhán i šéf stavební společnosti Syner Petr Syrovátko. Ten ale odletěl do zahraničí. Ve čtvrtek prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že se případnému stíhání nevyhýbá a do Česka se vrátí.

"Pan jmenovaný je v kontaktu s policejním orgánem a jeho výslech by se měl uskutečnit v pátek," řekla Kateřina Doušová, náměstkyně krajské státní zástupkyně.

Třetí větev se patrně týká tendru na výstavbu obřích solárních elektráren v Ralsku. "Jako hejtman jsem postupoval správně a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti," podotkl k tomu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). V této větvi ale zatím žádné obvinění nepadlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.