Kosatky opět útočí. U marockého pobřeží potopily 15metrovou jachtu

Další útok kosatek se odehrál v neděli u marockého pobřeží. Nedaleko Gibraltaru zaútočila skupina dravých velryb na jachtu Alborán Cognac. Patnáctimetrová loď se dvěma pasažéry se stala cílem útoku v devět ráno tamního času, píše portál El País.

Kosatky zaútočily na loď zespodu. Poškodily trup a kormidlo a loď tak začala nabírat vodu. Posádka vyslala signál SOS, který zachytl nedaleko plující ropný trajekt. Ten oba pasažéry stačil zachránit předtím, než se poškozená jachta potopila.

[chooze:article;value:518069]

Jedná se o první letošní útok kosatek v regionu. Velryby v posledních letech napadají lodě i v dalších částech světa. Podle mořských biologů může za útoky poblíž Gibraltaru skupina asi 15 kosatek, kterou pojmenovali Gladis, píše portál Guardian.

První útoky v regionu byly hlášeny v květnu 2020, kdy se fenoménem napadání lodí kosatkami začali biologové zabývat. Nejčastěji útočí poblíž portugalského, marockého a španělského pobřeží u regionu Galicie. Skupina se zdržuje především v Atlantském oceánu.

Co přesně kosatky k útokům vedoucím až k potopení lodí vede, vědci zatím netuší. Teorie však počítají s hravou zvědavostí anebo také s možností, že kosatky považují čluny za konkurenci, která jim přišla brát potravu.

Boj s extrémy i zvěří. Kosatky zaútočily na surfaře při cestě okolo světa (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.