Kosatky začaly útočit v další oblasti. Napadly dvě lodě hned u pobřeží

S kosatkami v evropských vodách není poslední dobou snadné pořízení. K útokům na lodě docházelo již dříve, incidentů ale výrazně přibylo a nyní jsou prakticky na denním pořádku. Oblast, kde nejvíce interagují s plavidly, je Gibraltarský průliv a jeho blízké okolí –⁠ o několika útocích letos informoval i web TN.cz (v článcích zde, zde nebo zde). 

Incidentů ale začalo přibývat i dál od Gibraltaru, a to v Biskajském zálivu, který omývá břehy severního Španělska a jihozápadní Francie. Podle baskického deníku Deia se jedny z posledních útoků odehrály v rozmezí jen několika hodin.

[chooze:article;value:516496]

Dvě plachetnice, stejný scénář

​První, v sobotu 12. srpna, se stal poblíž malého města Zumaia. Plachetnici napadla skupina pěti kosatek, která útočila na trup a kormidlo. Plavidlo naštěstí neutrpělo velké škody a dokázalo bez pomoci doplout až do nedalekého přístavu Mutriku. 

Obdobný zážitek si z plavby odnesla i posádka francouzské plachetnice jen o několik hodin později. U městečka Ondarroa, vzdáleného zhruba 25 kilometrů od místa prvního incidentu, ji v neděli v časných ranních hodinách přepadla s největší pravděpodobností úplně stejná skupina kosatek.

Scénář byl stejný – kytovci opět útočili na trup a kormidlo. I v tomto případě plavidlo vyvázlo bez vážnějších škod a posádka byla schopna svépomocí doplout do přístavu Bermeo. 

[chooze:article;value:438785]

​Podle deníku Deia se jedná o první oficiálně potvrzené útoky kosatek ve vodách Biskajského zálivu. "Dosud docházelo k interakcím v Gibraltarském průlivu, Cádizském zálivu a u pobřeží provincie Pontevedra v Galicii," uvádí deník. 

Incidenty v Biskajském zálivu se řeší i na námořním fóru La Taberna del Puerto. "Zdá se mi velmi zvláštní, že po celý srpen dochází k útokům na jihu Portugalska a v Gibraltarském průlivu a teď se kosatky najednou objeví u Bermea. To mi nesedí," napsal jeden z diskutujících, který zaujal skeptický postoj. 

Příčina útoků je neobjasněná

O opaku ho ale přesvědčil jiný uživatel, jehož žena byla na palubě jedné z napadených plachetnic. "Pět lidí bylo na palubě, včetně mé manželky, když kormidlo dvakrát zasáhla kosatka. Byli na cestě do Arcachonu (francouzské město, pozn. red.), když ve čtyři ráno pocítili ránu. Zastavili motor a po chvíli ucítili další ránu. Zamířili do Mutriku, aby zkontrolovali případné poškození. Tam si všimli jen několika drobných škod a mohli tak pokračovat v cestě," popsal událost. 

[chooze:article;value:410353]

​Odborníci neznají důvod, proč se zvyšuje počet útoků kosatek na lodě v evropských vodách. Podle některých mohlo některé ze zvířat získat špatnou zkušenost a svůj negativní postoj k plavidlům předat dalším členům skupiny. Další variantou je, že se jedná o způsob hry, který pro kosatky může být zábavný, ale pro lidi už méně.

Ve hře je i degradace jejich přirozeného prostředí a úbytek potravy v důsledku lidské činnosti. Manžel ženy z lodě napadené kosatkou v Biskajském zálivu koneckonců prozradil, že oblast byla v době útoku plná rybářských lodí, které tam pravděpodobně lovily tuňáky. 

Podívejte se na video útoku kosatek na loď u Španělska (7/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.