Kotlíkové dotace čekají velké změny. Platit začnou už od letošního září

V září skončí současné nastavení kotlíkových dotací. Zájemci, kteří chtějí získat v rámci programu Nová zelená úsporám, tak mají do srpna poslední šanci získat příspěvek na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy.

O kotlíkové dotace, jak se příspěvku říká, byl každý rok velký zájem. "Od června 2023 do května 2024 si žádost podalo 4 172 domácností za 626 milionů korun, což je v průměru 347 žádostí měsíčně. Za poslední měsíc si pak požádalo 867 domácností, což je více než dvojnásobek průměrného počtu žádostí. Kotlíkových dotací už využilo 130 tisíc žadatelů," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministerstvo životního prostředí, které prostředky na výměnu starých kotlů za modernější a ekologičtější alternativy, proto vyzvalo všechny, kterých se výměna týká, aby letošní ročník využili. Od podzimu totiž navíc nebude možné kotle 1. a 2. emisní třídy používat, a to pod hrozbou pokuty.

[chooze:article;value:557711]

​To však není jediná věc, která se od 1. září bude měnit. Příspěvek, který až doposud dosahoval nejvýše 180 tisíc korun, se sníží na nejvýše 150 tisíc korun. Stejně jako předtím se výše příspěvku bude odvíjet od toho, čím žadatel starý kotel nahradí. Nejvyšší příspěvky bude ministerstvo vyplácet na tepelná čerpadla.

I když se příspěvek o několik desítek tisíc sníží, bude naopak dostupnější. O dotaci si nyní budou moci zažádat i lidé, kteří mají kotle na pevná paliva ve 3. a vyšší emisní třídě, pokud chtějí přejít na modernější a ekologičtější typy vytápění. Ti ale budou mít příspěvek o něco nižší.

O kotlíkové dotace se také od září nebude žádat na kraji, nýbrž u Státního fondu životního prostředí. Žádat budou lidé o dotaci z jednoho ze dvou dotačních programů, kterými jsou Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light.

Stejně jako v předchozích letech budou mít na příspěvek přednost důchodci a nízkopříjmové domácnosti. "Celková alokace je 2 miliardy korun. Domácnostem budou pomáhat naši poradci a pro výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy to bude poslední šance," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.