Koudelka z BIS je generálem. Zeman jeho jmenování roky odmítal

Po letech očekávání je to pravda. Ze šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky je generál díky jmenování od prezidenta Petra Pavla. Dříve tento krok sedmkrát odmítl bývalý prezident Miloš Zeman. Ten měl k práci BIS často výhrady a její agenty označoval za "čučkaře".

Petr Pavel nové generály jmenoval ve své funkci poprvé. Povýšen byl také šéf civilní rozvědky Vladimír Posolda a náčelník generálního štábu Karel Řehka i jeho zástupce Ivo Střecha. Brigádními generály se stali plukovníci generálního štábu Róbert Dziak, Roman Hyťha a Vladimír Studený.

[chooze:article;value:502707]

​Hodnost generálmajora má nově velitel vzdušných sil Petr Čepelka, náčelník prezidentské vojenské kanceláře Radek Hasala a velitel pozemního vojska Roman Náhončík. 

Generálporučík se stal z policejního prezidenta Martina Vondráška. Brigádními generálem je nově ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař a ředitel valdické věznice Jiří Mach.

Stejná hodnost od pondělí patří i řediteli policie z Olomouckého kraje Tomáši Landsfeldovi. Také jeho bývalý prezident Zeman odmítal v minulosti povýšit. A zdůvodňoval to Landsfeldovým řízením v opilosti z roku 2014.

U příležitosti slavnostního ceremoniálu český prezident k povýšeným členům bezpečnostních sborů promluvil a poděkoval za podporu i jejich manželkám. "Hrozby kolem nás jsou naprosto reálné a týkají se naší vnitřní i vnější bezpečnosti. Musíme opravdu dělat všechno pro to, abychom byli na případné krize dobře připraveni," uvedl prezident Petr Pavel.

​Petr Pavel představil svůj oficiální portrét. Připravuje se i poštovní známka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.