Koupaliště mají problém. Někde hygiena i zakázala koupání, hrozí zdravotní potíže

[chooze:gallery;value:36468]

​Poslední týden před prázdninami s sebou přinesl teplé počasí doprovázené bouřkami. Právě to se podle hygieniků projevilo i na přírodních koupalištích. "Jednak se voda v nádržích ohřála na velmi příjemné teploty, ale zároveň na místech zasažených přívalovými dešti mohlo dojít k přechodnému zhoršení kvality povrchových vod," upozornili.

Situace byla nejhorší v Pardubickém kraji, konkrétně v rybníku Dlouhý u Lanškrouna. Kvůli nadměrnému výskytu sinic je tamní voda nevhodná ke koupání. Podle hygieniků hrozí akutní poškození zdraví, a proto tam platí zákaz.

[chooze:article;value:561889]

​Voda neodpovídá hygienickým požadavkům ani na dalších dvou místech. V Kraji Vysočina hlásí problémy vodní nádrž Sedlice a v Jihočeském kraji má problém vodní nádrž Orlík, konkrétně ve veřejném tábořišti Podolsko. Důvodem v obou případech jsou přemnožené sinice.

"Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," upozorňují hygienici.

​Naopak některé lokality, kde byl v minulých týdnech zaznamenán zvýšený výskyt sinic, si tentokrát polepšily. Podle hygieniků jde například o vodní nádrž Orlík ve Středočeském kraji. Ze seznamu nedoporučovaných koupališť zmizelo i Máchovo jezero v Libereckém kraji.

Hygienici začali kontrolovat koupaliště už na konci května. Tehdy byla kvalita vody dobrá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.