Kouř z kanadských požárů míří do Česka, problémy s ním mají zejména v Americe

Oblak dýmu už urazil více než 5 000 kilometrů a žene se stále dál. Nezvyklou "mlhu" už mohli zaznamenat obyvatelé Francie, Španělska nebo Portugalska. Pro Evropu ale kouř podle expertů velké riziko nepředstavuje. O dost vážnější je situace právě v Kanadě nebo ve Spojených státech. Některá tamní města dým doslova zahalil.

Místní úřady lidem doporučují zůstat doma, co nejméně větrat a vycházet ven s respirátory. "Je to pro nás i pro děti dost těžké. Chováme se tak, jako kdyby venku třeba pršelo. Většinu aktivit děláme uvnitř. Nechceme, aby děti měly z toho znečištěného vzduchu zdravotní problémy," říká Mike McElhinney, který provozuje dětské tábory YMCA v Kanadě.

[chooze:article;value:511413]

​Aktuálně po celé Kanadě hoří zhruba na pěti stovkách míst, z toho víc než polovina není pod kontrolou. Sezona požárů tam běžně trvá až do září, momentálně je tedy zhruba v polovině. I tak už ale oheň stihl sežehnout přes 80 000 kilometrů čtverečních, což je větší plocha, než jakou má Česká republika.

Jde tak o nejničivější požáry v historii země. Dosavadním držitelem smutného rekordu byl rok 1989, kdy tam plameny spálily necelých 76 000 kilometrů čtverečních.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.