Kouzla s územním plánem u Prahy. Přijdeme o přírodu, stěžují si lidé

Pozemek o rozloze 11 000 metrů čtverečních je na severním okraji malebné obce Senohraby. Kolem je chatařská osada. Jenže vzrostlá zeleň by teď měla ustoupit osmi rodinným domům.

"Nelíbí se nám to. Protože tady to je odjakživa takové samotářské nebo uvolněné. A teď to půjde od stráně dolů. Tak už to není žádné soukromí," postěžoval si jeden z obyvatel vesnice.

Majitelem je společnost METRENIA, která se ho už loni pokusila proměnit na stavební pozemek. Jenže obec jí vyhověla jen částečně a velkou část přírody zastavět odmítla.

[chooze:article;value:509997]

Ještě loni byla plocha v územním plánu obce vedena jako nezastavitelný lesní pozemek. Od letošního března je vše jinak. Najednou o lesní půdu prý nejde. Původní územní plán přitom tvrdil něco jiného.

"METRENIA mohla už podle stávajícího územního plánu postavit čtyři domy. Jedná se o čtyři další domy na území, které nikdo nevyužíval, nikdy to nebyl lesní pozemek," prohlásil zastupitel Radek Skořepa.

Ve zrychleném řízení o změně rozhodlo sedm z devíti zastupitelů. Odhadovaná cena pozemku rázem vyskočila na zhruba 60 milionů korun. 

[chooze:article;value:487540]

"Naším zájmem je tu dokumentaci k tomuto území mít co nejrychleji připravenou a v pořádku, abychom ten projekt mohli nějakým způsobem realizovat. Proto jsme požádali o dílčí změnu toho území," řekl zástupce firmy METRENIA na jednání zastupitelstva.

Do sídla firmy se štáb televize Nova nedozvonil. Vyjádření se nedočkal ani od starostky, která ho sice přislíbila alespoň písemně, ale i na něj na něj TV Nova čekala marně. Vedení obce ale prý chce ještě celou věc projednat s občany. Přitom, jak to vypadá, jedna chata už šla kvůli projektu k zemi.

Společnost METRENIA je spojena s rodinou miliardáře Petra Sisáka, který momentálně čelí obžalobě z ovlivňování rozhodování soudu, uplácení a provádění machinací přes daňové ráje. Podle žalobce prý proto, aby nemusel vracet napůjčované peníze věřitelům. V kauze je obžalováno 16 lidí a pět firem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.