Kovářová o platech politiků: Mrzí mě, jak nás lidé vnímají. Jsem pro ně gauner

"Musím říct, že s tím mám problém, a myslím, že bychom v současnosti měli reagovat na náladu ve společnosti," řekla místopředsedkyně Sněmovny k aktuální situaci ohledně zvyšování platů ústavních činitelů. Kvůli původnímu záměru je zvýšit skoro 14 % se strhla prudká veřejná debata. Nakonec vláda přišla s tím, že by měly vzrůst o necelých 7 %.

Celý systém, kde politici rozhodují o vlastních platech, je ale podle Kovářové špatný. "Pevně věřím, že nějakým způsobem rozhodneme v Poslanecké sněmovně o tom, že už my poslanci si nikdy nebudeme rozhodovat o svých platech, protože nám to nikomu rozhodně nedělá dobře," uvedla. Při špatné ekonomické situaci by podle ní měly platy politiků i klesat.

[chooze:article;value:578720]

​"Nechme to zmrazit třeba na rok a připravíme návrh, který půjde napříč politickým spektrem. To znamená, že se dohodneme všichni, opozice i koalice, abychom vytvořili mechanismus, do kterého my politici už nebudeme moci zasahovat, ale i s tou možností, že bude možné ty platy zmrazit," navrhla.

Problém je podle ní ale i vnímání politiků veřejností. "Když jsem byla OSVČ, tak jsem byla respektovanou dámou ve svém oboru. A najednou, když jsem byla řádně zvolená, měla jsem nějaké představy, byla jsem i úspěšná v Poslanecké sněmovně s některými svými návrhy, tak najednou je ze mě gauner. To si myslím, že mě mrzí na té celé situaci. A chtěla bych poprosit občany, aby nás takto nevnímali," popsala.

[chooze:article;value:578906]

​"Od ekonomů, politologů a dalších často zaznívá, že ta výše peněz by měla odpovídat také platům v podnikové sféře. Pokud chceme, aby do politiky chodili lidé, kteří mají opravdu významnou, třeba manažerskou, zkušenost s odborným zázemím, tak samozřejmě, pokud by takoví lidé věděli, že se jim plat snižuje o 50 %, tak by možná váhali," dodala další argument do debaty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.