Krádež století: Zmizelo přes půl miliardy korun. Nenašly se peníze ani pachatel

Případ, který ani po patnácti letech nedá kriminalistům spát. Hlavně proto, že jeho hlavní aktér František Procházka stále uniká spravedlnosti.

Přesně před patnácti lety, konkrétně v sobotu v 8:55, přijela do bývalé pobočky agentury bílá dodávka polepená logem firmy. Jen o pár minut později vyjížděla z vrat. Plná bankovek.

Z agentury zmizelo přesně 540 891 700 korun. "Byla to neděle, asi deset hodin dopoledne. Zavolal mi bývalý kolega s tím, že jim bylo odcizeno přes 500 milionů korun. Jsem ho opravil a říkám: chtěl si říct přes pět milionů korun. On mi řekl: ne, opravdu přes 500 milionů korun," zavzpomínal bývalý kriminalista Lubomír Koťátko.

[chooze:article;value:477124]

​Hlavním podezřelým byl František Procházka, který v agentuře pracoval teprve čtyři měsíce. "O tom, že za krádeží je František Procházka, se vědělo hned, protože on na tom místě byl. Když skončil směnu, odjel a teprve když se v neděli přebírala služba, se to zjistilo," vysvětlil Koťátko.

To už měl Procházka téměř čtyřiadvacet hodin náskok. Jeho dodávku našli policisté o pět kilometrů dál v pražské Libni prázdnou.

Jeho druhé auto našli na letišti v Německu. Od začátku bylo kriminalistům jasné, že Procházka na krádež nebyl sám. Po třech měsících si došli pro Milana Čermáka, který dodávku řídil. Usvědčilo ho i to, že měl v počítači šablonu loga bezpečnostní firmy. Soud poslal oba muže na devět let do vězení. Čermák si odseděl necelých šest let, než byl v roce 2016 podmíněně propuštěn. Procházku ani peníze dosud policisté nenašli. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.