Krajně pravicový Geert Wilders ovládl volby v Nizozemí. Ostatní partaje se ho straní

Parlamentní volby v Nizozemsku vyhrála krajně pravicová Strana pro svobodu pod vedením Geerta Wilderse. Strana ve volbách obdržela 23,5 procenta hlasů. To partaji zajistí 35 ze 150 křesel, píše portál Le Monde.

Wilders si voliče získával silnou antiimigrační rétorikou. Je známým odpůrcem islámu a Evropské unie. "Strana pro svobodu už nemůže být ignorována. Budeme ve vládě," radoval se podle portálu Sky News Wilders.

Radost Wilderse ale může být předčasná. Jeho strana totiž není v nizozemské politice příliš oblíbená a i přes vítězství strany není jisté, jestli dokáže sestavit koalici. Na druhém místě se totiž umístila levicová koalice Strany práce a Zelené levice s 22,3 procenta pod vedením bývalého eurokomisaře Franse Timmermanse. Třetí potom skončila Lidová strana pro svobodu a demokracii s 21,6 procenta, kterou až donedávna vedl dosavadní nizozemský premiér Mark Rutte. Všechny tyto strany už deklarovaly, že s Wildersem do vlády nepůjdou.

[chooze:article;value:530222]

​Kvůli tomu může Nizozemsko čekat dlouhé období, než se podaří složit novou vládu. Podle portálu Guardian je dokonce možné, že země překoná svůj rekord z roku 2021, kdy trvalo 271 dní, než parlamentní strany dosáhly dohody.

I tak ale Wildersovo vítězství znamená ostrý obrat v nizozemské politice, zejména ve vztahu k Evropské unii. Strana pro svobodu totiž slibuje, že vyvolá referendum o výstupu země z Unie. Nizozemsko by tak potenciálně mohlo následovat příkladu Velké Británie, která EU opustila v únoru 2020.

K vítězství ve volbách už popřál Wildersovi i předseda SPD Tomio Okamura. "Moc gratuluji! V nizozemských parlamentních volbách s náskokem vyhrál můj dlouholetý kamarád Geert Wilders a jeho vlastenecká Strana pro svobodu. Držím palce mému příteli a kolegovi SPD z naší evropské vlastenecké frakce," napsal na sociální síti X Okamura.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.