Krajský úředník spáchal sebevraždu. V dopise mluví o workoholismu a šikaně

Život úředníka Jakuba Šepse skončil 31. července. Jeho úmrtí po pravděpodobném skoku pod vlak vyšetřují také nymburští kriminalisté. Podle nich muž na místě zemřel. Incident pro web TN.cz v pondělí potvrdila Správa železnic. Posléze mu krátce vzdal poctu úřad, kde pracoval více než tři roky. "Pracoval na krajském úřadě jako vedoucí oddělení cestovního ruchu. V této oblasti pro Liberecký kraj udělal mnohé… Čest jeho památce," napsalo tiskové oddělení. 

Tento týden pak jeho bratr zveřejnil na sociální síti jeho dopis na rozloučenou. Vyzývá v něm veřejnost k jeho přečtení a podivuje se nad tím, že situace spojená s přepracováním a workoholismem právě na tomto úřadu musela dojít až tak daleko. "Oficiálně mladý státní úředník, který si svým workoholismem zničil zdraví a skončil na konci," představuje sám sebe Šeps na úvod svého posledního dopisu. 

V sedmistránkovém dopise dvaatřicetiletý muž zmiňuje, že se ve vedoucí pozici na krajském úřadě postupně zcela poddal workoholismu. Rozebírá také konkrétní kolegy, problémy a extrémní množství přesčasů, které za celou dobu odsloužil. Svoji práci po příchodu na novou pozici údajně upřednostnil před vším ostatním. 

"Pro představu, často byly měsíce, kdy jsem měl 100 a více přesčasových hodin!!! Za tři roky jsem tedy navíc odpracoval další půlrok. Prakticky všechny tyto přesčasové hodiny byly zadarmo, 'na oltář úřadu', protože pracovníci na vedoucích pozicích nemají na proplacení nárok," píše. Diví se, že se nad zběsilým tempem nikdo z úřadu nikdy nepozastavil a nejprve si ani on sám svoji oddanost neuvědomil.

Krajský úřad se k dopisu nevyjádřil, pouze s ohledem na rodinu vyjádřil lítost. "V současné době s ohledem na rodinu a na kroky spojené s vyšetřováním tragické události však nemůžeme podat další informace," dodal mluvčí úřadu Filip Trdla. 

[chooze:article;value:511477]

​"Workoholismus je nemoc, ale nemocná osoba je ve stadiu, kde se léčit nechce, vlastně si to vůbec nepřipouští. Pracuje vždy s nějakým konkrétním cílem, vizí. Často jsou to peníze, pro dobro společnosti a tak dále. Proto se nebojte nabídnout pomocnou ruku, či spíš učiňte konkrétní kroky," vyzývá potom. 

V dokumentu doplňuje, že sebevražda byla dlouho promýšlená. Nejvíc ho měla před tímto rozhodnutím zklamat nadřízená, náměstkyně hejtmana, která mu na začátku května pouze vzkázala, že nenastoupí na jinou slíbenou pozici po tom, co měl postoupit své místo kolegyni vracející se po rodičovské dovolené.

"Paní náměstkyni jsem plně důvěřoval a svěřil se do jejích rukou. Ale když ta situace s návratem z mateřské přišla, tak mi bylo suše oznámeno, že se kolegyně vrací a pracovní poměr mi končí, náhradou mi byla nabídnuta práce v zoo na marketingu nově vznikající společné vstupenky – výsměch," popisuje. 

[chooze:article;value:505007]

Bossing a šikana od vedoucího  

V dopise následuje výčet zdravotních komplikací, které si v nejvypjatějších pracovních momentech začal uvědomovat. "Jak bylo celé tohle možné? Jak to, že se nad mým workoholismem nikdo za celé roky nepozastavil? Co Inspektorát práce? Jak to, že nezafungovaly interní mechanismy Krajského úřadu LK, který se chlubí tím, že je férový zaměstnavatel? Kdo zná fungování odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu, tak se nediví," líčí. Dále zmiňuje svého nadřízeného, kterému měl sloužit nad rámec pracovních povinností. "V květnu a červnu mě průběžně – a myslím, že i systematicky – šikanoval. Jeho chování dokonale vystihovalo všechny znaky bossingu," doplňuje. Uvádí situace, kdy musel nadřízenému například během služební cesty odvézt stroj na cvičení pro jeho matku a snášet arogantní urážky. 

Dobrovolná smrt muže otřásla i jeho známými a kamarády. Jako na dobrého přítele na sociální síti reagoval například režisér a herec Jakub Wehrenberg, který Šepse označil za člověka, který mu v životě velmi pomohl. "Ten příběh je děsivý a věřím, že o něm ještě uslyšíte," posteskl si. 

Střelba před Úřadem vlády. 74letý muž tam spáchal sebevraždu (10/2022): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.