Krakov svírá strach. Policie pátrá po ztraceném radioaktivním přístroji

Ulice polského Krakova už od pátku prohledávají policisté s dozimetry. Pracovník stavební firmy tam totiž ztratil defektoskop, kterým odhaloval chyby ve stavebním materiálu. Zařízení mělo zmizet ve čtvrti Nowa Huta, píše portál Polsat.

Volně povalující se defektoskop přitom představuje vážné nebezpečí. Obsahuje totiž radioaktivní materiál, který může vážně uškodit lidem, kteří se s ním dostanou do styku. Polská Národní agentura pro jadernou energii vydala varování, v němž upozornila veřejnost, aby s případně nalezeným defektoskopem nijak nemanipulovala.

[chooze:article;value:540949]

Zařízení váží asi 7 kilogramů, je přibližně 30 centimetrů dlouhé, 20 centimetrů vysoké a 15 centimetrů široké. Policisté kvůli oznámením o podobném předmětu prohledávali odkladiště odpadu za jednou z krakovských bytovek, tam ale přístroj nebyl, píše Gazeta Krakowska.

Dělníka, který defektoskop ztratil, už zadržela policie. 33letý muž se ke ztrátě přiznal, podle polských zákonů mu za ztrátu nebezpečného materiálu hrozí až dvouleté vězení. Muž je nyní ve vazbě.

Masivní radioaktivní únik ze Záporoží nehrozí, elektrárna je zavřená už dlouho, uklidňuje jaderná inženýrka Drábová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.