Král Karel III. oblékne na korunovaci speciální róbu. Váží několik kilo

[chooze:gallery;value:31090]

​Slavnostní královská roucha zatím v klidu odpočívají na figurínách v jednom ze sálů Buckinghamského paláce. Už v sobotu si je ale s hrdostí oblékne nový britský král Karel III.

Stejně jako korunovační ceremonie má i odívání svá jasná pravidla. Na sebe si britský panovník vezme hned několik vrstev. První z nich je dlouhý zlatý plášť, takzvaná supertunika. Vyrobena byla v roce 1911 pro krále Jiřího V. Váží asi dva kilogramy a je vyrobena z hedvábných nití, kolem nichž jsou omotány kousky zlata nebo stříbra.

Hlavní součástí oděvu je ale královské roucho. "Zhotoveno bylo už v roce 1821 pro krále Jiřího IV. a na korunovaci ho měli na sobě Jiří V., Jiří VI. i královna Alžběta II. Teď si ho následník britského trůnu obleče znovu," říká k němu zástupkyně ředitele sbírky královských uměleckých děl Caroline de Guitautová.

[chooze:article;value:502575]

Královské roucho váží mezi třemi až čtyřmi kilogramy a jsou na něm vyobrazeny národní symboly zemí britské koruny. Symbolizovat má božskou povahu královské moci. Do třpytivých rouch bude svému otci pomáhat jeho nejstarší potomek – princ William, jehož dcera princezna Charlotte v úterý slaví své osmé narozeniny.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a v živě komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.