Král Karel III. překvapil. Na svou korunovaci pozval historického nepřítele

[chooze:gallery;value:31090]

​Mezi hosty, kteří se budou účastnit nadcházející slavnostní korunovace Karla III. britským králem, se objevilo i jedno nečekané jméno. Je jím Michelle O'Neillová, šéfka strany Sinn Féin působící v Severním Irsku.

Pozvánku na korunovaci poslal O'Neillové Buckinghamský palác. Politička se bude ceremoniálu, který se koná již tuto sobotu, účastnit jako zástupkyně nejsilnější strany v severoirském parlamentu.

[chooze:article;value:501551]

Její účast ale má ještě jednu úroveň, a to historickou. Strana Sinn Féin totiž v minulosti patřila k největším oponentům a kritikům britské koruny. To se v posledních letech i pod vedením O'Neillové mění. "Žijeme v časech velkých změn, respektu k našim rozdílným, ale stejně hodnotným aspiracím," prohlásila podle portálu Guardian politička.

Sinn Féin je levicovou nacionalistickou stranou působící v Irské republice i v Severním Irsku. Řadí se k republikánům, kteří odmítají nadvládu královské rodiny i britského parlamentu. Jedním z cílů této strany je sjednocení celého Irska.

Strana má za sebou nesmírně bouřlivou minulost. Její příslušníci bojovali v minulém století v irské válce za nezávislost. Radikální smýšlení straně zůstalo i po osamostatnění Irska a vyvrcholilo v krvavém konfliktu trvajícím od konce 60. let až do roku 1998, kterému se ve Velké Británii přezdívá Trable (The Troubles).

[chooze:article;value:498927]

Šlo o konflikt mezi irskými republikány, které podporovala i Sinn Féin, a unionisty ze Severního Irska, kteří chtěli setrvat ve Spojeném království. V tomto období také působila neblaze proslulá Irská republikánská armáda (IRA), která má na svědomí tisíce životů a kterou Velká Británie i Irsko považují za teroristickou organizaci. Jednou z obětí atentátu republikánů, tentokrát ale spáchaného Prozatímní irskou republikánskou armádou, která se od IRA odštěpila, byl i strýc Charlesova otce Philipa Lord Mountbatten.

Sama O'Neillová tento konflikt zažila na vlastní kůži. Její otec Brendan Doris byl členem IRA a účastnil se bombových útoků na vojenské základny a policejní stanice. Dva její bratranci, tehdy ve věku 21 a 19 let, se rovněž zapojili do krvavého boje na straně IRA, píše portál Daily Mail.

O to více je Karlovo pozvání překvapující. Král i O'Neillová si od této pozvánky slibují šanci ohřát vzájemné vztahy a smazat historické křivdy. Vzpomínka na konflikt v Severním Irsku je totiž na obou stranách stále čerstvá a rozdělení mezi republikány a loajalisty přetrvává dodnes.

Korunovace krále Karla III. a královny Camilly se koná v sobotu 6. května. Slavnostní ceremoniál budete moci sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a později v živě komentovaném vysílání na TV Nova, TN Live a na Voyo.

Korunovace Karla III. má být velkolepá. Chystá se obří vojenská přehlídka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.