Král Karel III. slaví 75. narozeniny. Harry se nezúčastní, pozvaní jsou jen nejbližší

[chooze:gallery;value:31369]

Král Karel III. doufal, že v tak významný den, jako jsou jeho 75. narozeniny, se jeho syn Harry vrátí domů. Podle serveru Fox News se toho ale nedočká. Harry se nebál do jejich už tak polorozpadlého vztahu vrazit další klín. Společně s manželkou Meghan prý nechtějí na oslavy přijet a pozvánku do Harryho vlasti odmítli.

Jenže podle jejich mluvčí je všechno jinak. Ohledně pozvánky na významné královy narozeniny údajně "neproběhl žádný kontakt" a rozhodnutí je tak zřejmě na straně Karla. Zprávy tvrdící, že pár pozvání odmítl, jsou podle mluvčí zklamáním. Buckinghamský palác prý pozvánku nikdy nezaslal.

Ohledně oslav panuje stále mnoho otazníků. Slavnostního večera by se měli zúčastnit jen královi nejbližší přátelé. Chybět dozajista nebude ani následník trůnu princ William s manželkou Kate. Zda se oslav zúčastní i králova vnoučata, není jasné.

[chooze:article;value:528728]

Žádné okaté utrácení

Podle zdroje z Buckinghamského paláce ale oslaví král své narozeniny skromně. V nelehké době zvyšování životních nákladů prý nechce pořádat velkolepý a už vůbec ne finančně náročný večírek. S nejbližšími prý tak jen povečeří v královském paláci Clarence House.

Král Karel III. a královna Camilla mají strávit významný den také zahájením projektu The Coronation Food Project. Navštíví centrum pro distribuci přebytečných potravin mimo Londýn a setkají se se zaměstnanci a dobrovolníky, se kterými mají diskutovat o způsobech, jakými lze plýtvání potravin využít pro společenské dobro.

Inovativní program má podle deníku People bojovat proti plýtvání potravinami a jejich lepšímu využívání zejména pro ty, kteří jich mají nedostatek. Program prý bude působit po celém Spojeném království a bude "pomáhat lidem a planetě".

[chooze:article;value:528348]

​Oslavy začaly už v pondělí

Významné datum ale král začal slavit už o den dříve. Na pondělí pozval několik hostů do své rezidence Highgrove House. Pozvání podle BBC dostali lidé, kteří letos také slaví 75 a kteří by "měli být odměněni za konání dobra ve svých místních komunitách". Podle expertů takové gesto perfektně odráží královy hodnoty.

Mezi hosty nechyběl například Rob Robertson, který více než 40 let pracoval jako trenér plavání. "Dokonce i po odchodu do důchodu tráví většinu času u bazénu a učí děti plavat," řekla jeho dcera. Během své kariéry naučil plavat téměř čtyři tisíce dětí.

Slavnostního setkání s králem se zúčastnila i Betty Perryová, kterou nominovala dcera. Více než 20 let se v Glasgow starala o to, aby se v jakékoliv z tamních čtvrtí nezhoršila situace. Pomáhala lidem sehnat bydlení a působila v tamní radě.

Král Karel III. se narodil 14. listopadu 1948 ve 22:14 našeho času v Buckinghamském paláci. Je prvorozeným synem dnes již zesnulé královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Žezlo převzal 8. září 2022 a ve věku 73 let se stal nejstarším člověkem, který kdy nastoupil na britský trůn.

Princ Harry s Meghan nouzí netrpí. V Malibu si chtějí postavit milionů vilu za 400 korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.