Král Karel III. ukončil návštěvu Austrálie. Setkal se i s domorodými vůdci

Žádný vládnoucí britský panovník na půdu Austrálie nevkročil dlouhých 13 let. To ale změnili král Karel III. a jeho manželka Camilla. Šanci setkat se s britským monarchou, který je zároveň oficiální hlavou Austrálie, si v úterý v Sydney nenechaly ujít tisíce lidí.

Zatímco mnozí Australané ho vítali s nadšením, jiní panovníka neváhali konfrontovat s koloniální historií Velké Británie. Horké chvilky Karel III. zažil hlavně na setkání s domorodými vůdci a stařešiny.

Jeden z nich po králi po skončení tradičního kouřového rituálu požadoval suverenitu. "Jsme tu už tisíce let a jako každá jiná země máme svůj vlastní příběh, který můžeme vyprávět. Myslím, že jsme v Canbeře byli svědky tohoto příběhu. Máme před sebou dlouhou cestu k cíli a tím je naše vlastní suverenita," řekl Ilan Murray z místní rady pro domorodé obyvatelstvo.

[chooze:article;value:579561]

Ostatní zastávky se už ale obešly bez problémů. Vedle návštěvy Ústavu pro léčbu melanomu v Sydney nebo knihovny, kde proběhlo slavnostní předávání certifikátů talentovaným studentům, se královský pár stihl i pořádně najíst. Oba manželé se na zahradní párty dokonce pasovali do role šéfkuchařů.

Náročný den pár zakončil okružní plavbou podél přístavu Victoria Harbour, kterou završil inspekcí australského loďstva. Na vojenské přehlídce na počest krále nechyběly ani pozemní jednotky nebo australské královské letectvo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.