Král Karel plánuje abdikovat. Rodinný komorník prozradil, kdy se trůnu vzdá

[chooze:gallery;value:31369]

75letý britský panovník Karel III. nezažívá na začátku tohoto roku zrovna jednoduché období. Kromě zdravotních problémů s prostatou, kvůli nimž dokonce skončil na operačním sále, čelí také výzvám k abdikaci, které výrazně posílilo lednové odstoupení dánské královny Markéty II. ve prospěch jejího syna Bedřicha X.

Podle bývalého komorníka královy exmanželky princezny Diany Paula Burella se Karel na abdikaci skutečně připravuje. Ale nebude to hned. "Myslím, že k tomu dojede. Podle mě si král s královnou na panování vyhradili deset let. Už od začátku mají desetiletý plán, kterým kupují čas princi Williamovi, aby se na nástup na trůn připravil. Králi tou dobou bude 85 let," cituje jej britský deník Express.

Abdikace byla v britské královské rodině za panování královny Alžběty II. tabu. Mohla za to její špatná zkušenost s odstoupením jejího strýce Eduarda VIII. a nástupem na trůn jejího otce Jiřího VI.

Jiří totiž nebyl na královské povinnosti připravován a post hlavy státu pro něj byl, i kvůli jeho vadě řeči, ohromně náročný. Pravděpodobně i proto zemřel v pouhých 56 letech.

[chooze:article;value:539579]

Svět se ale mění a abdikace se staly v evropských monarchiích normou. Nizozemská královna Beatrix se vzdala trůnu v roce 2013 a v témže roce odstoupil také belgický král Albert II. O rok později pak jejich příkladu následoval také španělský král Juan Carlos. Naposledy se pak do klubu bývalých monarchů přidala právě dánská královna Markéta.

Podobně to vidí i Burell. "Nemyslím si, že bude chtít v kralování pokračovat, když vidí, jak korunované hlavy napříč Evropou s radostí předávají povinnosti svým následníkům a užívají si, že můžou své děti vidět na trůně," prohlásil podle webu New York Post s tím, že i britská veřejnost nového krále vřele přivítá.

To, jak pokračuje příprava prince a princezny z Walesu, tedy Williama a Kate, na královské povinnosti, král podle komorníka prověří už na podzim, kdy se podle něj tento pár vydá na dlouhé zahraniční turné. Pravděpodobně to bude do Kanady či Austrálie, tedy zemí, jejichž oficiální hlavou je taktéž britský monarcha.

Ke konci ledna zamířil král Karel III. do nemocnice. Teď ho čeká rekonvalescence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.