Král uvolnil nové informace o svém stavu. Ukázal přitom dosud nespatřenou fotku

[chooze:gallery;value:34753]

​Jeho Veličenstvo se "po období léčby a rekonvalescence" vrátí příští týden k veřejným povinnostem, oznámil na webu Buckinghamský palác dva měsíce poté, co králi lékaři diagnostikovali rakovinu. Fotografie, kterou k oznámení královský palác přiložil, podle britského deníku Mirror dosud nespatřila světlo světa. Fanoušci královské rodiny ji tak spatřili poprvé. 

Zveřejněná byla k příležitosti blížícího se výročí Karlovy korunovace, která se uskutečnila loni 6. května. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily)

První panovníkova akce bude symbolická. V úterý společně s chotí královnou Camillou navštíví onkologické centrum, kde se setká s lékaři i pacienty. Jde o jiné zdravotnické zařízení než to, ve kterém se léčí.

[chooze:article;value:552681]

​Královský pár pak v červnu bude hostit státní návštěvu, japonského císaře s císařovnou. Zatím není jisté, jestli se Karel III. zúčastní dalších významných akcí jako například červnových oslav 80. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Podle zjištění CNN se neočekává, že by král uskutečnil celý svůj program. Vše bude záviset na dobrozdání lékařů a jeho účast palác oznámí kratší dobu předem, než bývá obvyklé. Panovník se bude moci setkávat s lidmi, ale tak, aby se minimalizovalo riziko pro jeho zdraví.

Karel III. se po únorovém zahájení léčby setkal s veřejností jedinkrát, když se po velikonoční bohoslužbě vydal překvapivě k čekajícím davům a potřásal si s lidmi rukou. Po celou dobu léčby si však plnil své ústavní povinnosti včetně pravidelných schůzek s premiérem.

[chooze:article;value:551979]

​Lékaři jsou podle paláce s pokrokem králova zotavování spokojeni, ale zatím není možné říct, jak dlouho bude léčba pokračovat. Nebylo oznámeno, jakou formou rakoviny onemocněl, pouze to, že byla odhalena při testech souvisejících s operací zvětšené prostaty.

Návrat 75letého monarchy k vystupování na veřejnosti, i když ne úplný, je podle BBC pozitivním signálem vyslaným Buckinghamským palácem. Zvláště v době, kdy jeho snacha Kate podstupuje preventivní chemoterapii, když jí v lednu zjistili rakovinu po operaci břicha. A lékaři její stav zatím neshledali natolik příznivým, aby se mohla vrátit ke svým královským povinnostem.

Nemocný král Karel se nečekaně zdravil s lidmi. Kate na veřejnosti nějakou dobu nebude, říká redaktor (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.