Královská rodina není jen Karel a Camilla. Britové se víc bojí o Kate, míní historik

[chooze:gallery;value:31184]

​Králi Karlu III. lékaři na začátku února diagnostikovali rakovinu a panovník okamžitě zahájil léčbu. Stalo se tak jen krátce poté, co podstoupil plánovanou operaci prostaty. Po zákroku se navíc zotavuje také jeho snacha Kate.

V jejím případě však není zcela jasné, jaké zdravotní problémy ji trápí. "Ale že to nebyla žádná banální věc, je evidentní. Samozřejmě vždycky řeknete, že je to plánovaná operace. Bylo to v lednu, teď máme začátek března. Když v dnešní době strávíte 14 dní v nemocnici a když vám rekonvalescence trvá tři měsíce, tak na to nemusíte být profesor, onkolog, nebo biochemik, abyste věděl, že to nebyl jednoduchý zákrok a že ta rekonvalescence je složitá," řekl v úterní Snídani historik Martin Kovář.

[chooze:article;value:544762]

Podle něj se lidé daleko více strachují právě o Kate než o Karla III. "90leté veteránky, když si e-mailujeme z Británie, tak mají, jakkoli věkem a mentálním nastavením jsou blíže Karlovi, daleko větší obavy o osud princezny z Walesu," nastínil.

"Budoucnost Británie už dávno, při veškerém respektu, není Karel a Camilla. Ale ta hlavní královská rodina je William, Kate a jejich tři děti. Oni drží popularitu monarchie vysoko. S nimi se identifikovala pro mě až šokujícím způsobem střední a mladá britská generace. Což je pro monarchii strašně důležité," myslí si Kovář.

Historik je zároveň přesvědčený, že jednu z hlavních povinností zvládl Karel III. naprosto bravurně. "Povinnost zabezpečit nástupnictví, kterou měl ještě jako princ z Walesu na starosti, zvládl skvěle. Windsorská dynastie, pokud jde o nástupnictví, tak je zajištěná. Čili extrémy, kdyby se nedej bůh něco stalo a Karlovi to nedopadlo dobře, tak Británie má milovaného následníka trůnu. Tak žádný strach," dodal Kovář.

Pozitivně však hodnotí míru solidarity lidí, která zaplavila celou Velkou Británii a Buckinghamský palác poté, co se svět dozvěděl, že je Karel III. vážně nemocný. "Je vidět, že relativně nedlouho po nástupu na trůn se Britové naučili respektovat způsob, jakým Karel stojí v čele země a jak reprezentuje Británii," uzavřel Kovář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.