Kramný opět před soudem. Tento týden se rozhodne o obnovení jeho procesu

Soud o obnovení procesu s Petrem Kramným začal loni na konci listopadu. Tento týden bude známo, zda odsouzený dostane šanci dostat se z vězení. Dnes dopoledne se na ostravském krajském soudu čtou závěrečné řeči, vynesení rozsudku je zatím plánováno na pátek.

Na čem Kramného obhajoba staví žádost o obnovení procesu

Kramného obhájkyně Jana Rejžková před soudem představila důvody pro obnovení procesu. Jednak poukázala na odposlechy Kramného, kde se mají výrazně lišit přepisy a skutečné nahrávky, jednak předvedla tři nové znalecké posudky, které se vyslovují ve prospěch Kramného.

Rejžková také namítá původní znalecké posudky z Českých Budějovic a chce, aby soud vyslechl egyptského patologa, který jako první prováděl pitvu Moniky a Kláry Kramných a který nebyl původně vyslechnut před soudem. Rovněž požaduje, aby se soud zabýval trestními oznámeními na soudní znalce a jejich posudky, podle nichž soud původně Kramného odsoudil.

Ve prospěch odsouzeného hraje také to, že o obnovení procesu podle nového zákona nerozhoduje původní soudní senát, který jej poslal do vězení. Pokud ovšem bude proces obnoven, měl by se opět dostat na stůl původního senátu.

Pokud soud odsouhlasí obnovení procesu, co bude dál?

A co čeká Kramného po pátečním rozhodnutí? Ať už bude proces obnovený, nebo ne, z vězení se zatím pravděpodobně nedostane. "Rozhodování o obnově řízení, ať už je to trestní, nebo civilní proces, má dvě fáze. V první fázi se povoluje obnova jako taková, a to samo o sobě nemá vliv na právní moc odsuzujícího rozsudku," řekl advokát Pavel Kolesár.

Takže i v případném obnoveném procesu by byl Kramný nejméně do prvního rozsudku nadále považovaný za odsouzeného vraha a zůstal by za mřížemi. Existuje sice možnost předběžné vykonavatelnosti rozhodnutí, která by Kramnému umožnila se už v této fázi dostat na svobodu, podle Kolesára je ale využití tohoto institutu velmi nepravděpodobné.

[chooze:article;value:477394]

​Pokud by tedy soud odklepl obnovení procesu, první reálná šance pro Kramného se dostat z vězení by byla po případném zproštění viny v první instanci. Ale ani tam to není zcela jisté, i v tomto případě by se zvažovalo, zda bude propuštěn a zda třeba nejsou závažné důvody pro jeho umístění do vazby.

Manželka Monika a dcera Klára zemřely v červenci roku 2013. Kramného soud v roce 2016 poslal na 28 let za mříže za jejich vraždu. Žádost na obnovení procesu podala Kramného obhájkyně loni v červenci. Na časovou osu hlavní větve kauzy Kramný se můžete podívat níže:

​Podívejte se prosincovou reportáž TV Nova o soudním jednání o obnovení procesu Petra Kramného:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.