Krátkozrakost trápí stále více lidí. Doktorka radí, jak jí předcházet

Stále více lidí trápí problémy se zrakem. Podle odborníků se navíc jejich nárůst zřejmě jen tak nezastaví. Naopak, do roku 2050 prý bude krátkozrakostí trpět zhruba polovina populace. Podle dat Světové zdravotnické organizace mají totiž aktuálně problémy se zrakem více než dvě miliardy lidí. U nejméně poloviny tomu šlo přitom předejít.

Podle odborníků se dá ale takto dynamický nárůst zpomalit. Doktorka Evelyn Mesahová z Central Middlesex Hospital v Londýně, kterou citoval deník Mirror, lidem radí, že by do svého jídelníčku měli zakomponovat více listové zeleniny. Tím tělu dodají potřebné vitaminy a zhoršování zraku tak zpomalí. 

[chooze:article;value:523586]

Listová zelenina, zejména pak špenát či listová kapusta, má totiž pro podporu zraku velmi důležité vitaminy, tedy vitamin K, lutein a zeaxantin. "Vitaminy A, C a E jsou také důležité," dodává.

Upozorňuje také, že zraku nepomáhá kouření ani nezdravé stravování. Tyto zlozvyky tedy doporučuje odbourat. "Odvykání kouření může snížit riziko vzniku určitých očních onemocnění, jako je krátkozrakost nebo šedý zákal," vysvětlila.

"Když jsou tyto problémy odhaleny včas, mohou být také efektivně vyřešeny," upozorňuje. Zásadní jsou ale zejména kontroly u lékařů. Některé oční nemoci se totiž vyvíjí bez znatelných příznaků. Včasná diagnóza je proto zásadní.

Ve Zlíně vznikl unikátní projekt. Dětem ve školkách budou pomáhat oční lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.