Krátký šlofík je dobrý pro mozek, tvrdí vědci. Zpomaluje prý jeho zmenšování

Jedna z nejlepších věcí, kterou pro své zdraví můžete udělat, je podle vědců krátký spánek, jak to dělají děti v předškolních letech. Týmu vědců z University College London se podařilo zjistit, že mozek lidí, kteří si během dne zdřímnou, je průměrně o 15 centimetrů krychlových větší než u ostatních, uvedl web BBC. Tato hodnota se rovná až šesti letům stárnutí.

Spánek by přitom ale neměl trvat déle než 30 minut. "Naznačujeme, že každý by potenciálně mohl mít z podřimování určitý prospěch," prohlásila doktorka Victoria Garfieldová. "Zjistili jsme souvislost mezi obvyklým denním zdřímnutím a větším celkovým objemem mozku, což by mohlo naznačovat, že pravidelné zdřímnutí poskytuje určitou ochranu před neurodegenerací díky kompenzaci špatného spánku," dodala podle deníku The Guardian vědkyně Valentina Pazová.

[chooze:article;value:498012]

Počet lidí, již si během dne dopřejí krátký šlofík, s věkem klesá. Podle vědců má tento spánek přes den zásadní význam pro vývoj v dětství a jeho obliba se znovu zvyšuje až v důchodovém věku. Své fanoušky si ale podřimování nenašlo ani mezi samotnými výzkumníky. "Upřímně řečeno, raději strávím 30 minut cvičením než spánkem, asi to zkusím doporučit své mamince," řekla Garfieldová.

Mozek se přirozeně zmenšuje s přibývajícím věkem. I proto je objev výzkumníků tak zásadní. "Tato studie je důležitá, protože doplňuje údaje naznačující, že spánek je důležitý pro zdraví mozku," dodala profesorka Tara Spiresová-Jonesová. Zachování objemu mozku by pak podle Garfieldové mohlo být výbornou prevencí proti demenci. Důkaz pro toto tvrzení však dosavadní průzkumy nepřinesly.

[chooze:poll;value:1d28b5d0a8486d6e10b6818ba633f2bee7959440]

​Nedostatek spánku má na lidský organismus velký dopad. Češi patří mezi největší spáče na světě (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.